Actualitate
Cea de-a -3-a ediție a „Transilvania Talent Lab” din cadrul TIFF debutează în 1 iunie
Cea de-a treia ediție a Transilvania Talent Lab debutează duminică, 1 iunie 2014, la Cluj Napoca, în cadrul TIFF 2014. Cei 15 participanți se vor întâlni cu personalități din domeniu cu care vor aprofunda elemente legate de dezvoltarea, producția, marketingul, distribuţia și managementul cultural al unui unui proiect cinematografic.
Cei 15 participanți ai Transilvania Talent Lab vor avea o serie de întâlniri, ședințe aplicate de lucru și discuții pe proiectele depuse, vor primi feedback, sfaturi, idei pentru a-și cizela proiectele și pentru a merge mai departe. Astfel, ei vor întâlni diverse personalități din domeniu cu care vor aprofunda elemente legate de cele trei module de lucru ale TTL: modul 1 – Dezvoltare (dezvoltarea unui proiect cinematografic), modul 2 – Producţie (producerea unui proiect cinematografic) şi modul 3 – Marketing, Distribuţie și Management Cultural.
Primul modul îl are ca trainer invitat pe script doctorul francez Antoine Le Bos, director artistic al Le Groupe Ouest și al Centrului European pentru Creație Cinematografică din Britanny, tutor în atelierul de dezvoltare de scenarii Torino Film Lab, din cadrul Festivalului de Film de la Torino. Cel de-al doilea modul îi va aduce în fața participanților TTL pe producătorul și regizorul Tudor Giurgiu și pe curatorul și consultantul pe scenarii Sirkka Möller, care are o vastă experiență în selecție de filme, vânzări, dezvoltare de proiecte și educație cinematografică, fiind membru al comitetului de selecție al secțiunii Panorama din cadrul Berlinale și coordonator al proiectului Doc Station pentru Berlinale Talent Campus.
Modulul trei al va fi moderat de Mathias Noschis, specialist în strategii de marketing de film cu o experiență vastă în PR, publicitate și branding, fondator al Alphapanda (o agenție de marketing de film specializată în zona digitală, cu sedii în Londra și Berlin) și trainer în marketing cinematografic pentru diferite organizații și workshopuri, inclusiv NFTS în Marea Britanie, MEDIA Desk în Germania, Spania și Belgia, The Producers’ Workshop în Israel, New Horizons în Polonia și FOCAL în Elveția.
Pe lângă seminarii, ateliere de lucru și de studiu aplicate pe proiectele celor 15 participanți, programul TTL va cuprinde o serie de masterclass-uri, deschise publicului festivalier.
Toți cei interesați să întâlnească profesioniști ai industriei de film pot participa la masterclass-urile TTL 2014, care vor debuta luni, 2 iunie, în Mansarda Napoca 15.
Program masterclass-uri TTL, ediția 3:
Masterclass Nik Powell // Scenaristică (luni, 2 iunie, 10.00 – 11.30, Mansarda Napoca 15)
Unul dintre cei mai renumiți și influenți producători din Marea Britanie, directorul National Film and Television School, vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, Președinte al comitetului de film și membru al board-ului BAFTA. În anii 70, a înființat celebra casă de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai târziu, Palace Productions, producând zeci de filme, printre care și Company of Wolves și Crying Game, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar. Cu compania sa Scala Productions a produs filme precum Fever Pitch, The Neon Bible, Ladies in Lavander sau Calendar Girls.
Masterclass Peter Flinckenberg // Imagine (marți, 3 iunie, 10.00 – 11.30, Mansarda Napoca 15)
Unul dintre cei mai îndăzneți și experimentați directori de imagine din rândul tinerei generații de cineaști finlandezi. De-a lungul carierei sale, a lucrat ca D.O.P atât pentru filme de ficțiune, cât și pentru filme documentare. A semnat imaginea unor filme precum Concrete Night (regia Pirjo Honkasalo, 2013) sau Miss Blue Jeans (regia Matti Kinnunen, 2012).
Masterclass Karim Aïnouz // Regie (miercuri, 4 iunie, 16.15 – 18.15, Mansarda Napoca 15)
Regizor și artist vizual de origine braziliano-argentiniană, Karim Aïnouz a semnat regia unor filme precum Madame Satã, Love for Sale, I Travel Because I Have to, I Come Back Because I Love You sau The Silver Cliff toate prezentate în festivaluri precum Cannes și Veneția. Ultimul i-a adus premiul pentru Cea mai bună regie la Rio de Janeiro Intl. Film Festival (2011). In 2012 s-a alăturat echipei de creație a proiectului Cathedrals of Culture – un documentar 3D care îl are pe Wim Wenders ca producător executiv și pe Aïnouz ca unul dintre regizori.