Actualitate
Adina Vălean și Corina Crețu, alese în funcțiile de VICEPREȘEDINTE al PE
Eurodeputata Adina Vălean (PNL) și eurodeputata Corina Crețu (PSD) au fost alese marți, 1 iulie 2014, la Strasbourg, în funcțiile de vicepreședinte a Parlamentului European.
Eurodeputata Adina Vălean (PNL) a fost aleasă în acesată funcție din primul tur și a obținut 394 de voturi pentru, din totalul de 717 de eurodeputați prezenți. Ea se numără printre cei șase vicepreședinți — din totalul de 14 vicepreședinți ai legislativului european — care au fost aleși din turul întâi.
Adina Vălean a fost desemnată, la 25 iunie, de grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, alături de alți cinci europarlamentari, drept candidată pentru funcția de vicepreședinte al legislativului european.
"A fost un vot pentru România și sunt onorată de sprijinul larg al parlamentarilor PPE. (...) Este un semnal puternic pe care PPE îl dă românilor, să aibă încredere că sunt apreciați în Uniunea Europeană. Cooperarea în interiorul delegației României în PPE este un semnal bun pe care îl dăm pentru un partid de dreapta unit și puternic, acasă și în Europa", a declarat cu acel prilej Adina Vălean.
Corina Crețu, aleasă din al doilea tur de scrutin
Eurodeputata Corina Crețu (PSD) a fost aleasă în acesată funcție după un al doilea tur de scrutin cu 406 voturi din 691 de voturi valabil exprimate. Corina Crețu a fost desemnată luni de Grupul socialiștilor și democraților (S&D) din Parlamentul European, alături de alți doi europarlamentari, drept candidată pentru funcția de vicepreședinte al legislativului european, informează Agerpres.
Grupul socialiștilor și democraților a mai nominalizat un candidat S&D pentru postul de chestor (responsabil cu problemele financiare și administrative care îi privesc direct pe deputați), în persoana parlamentarului polonez Boguslaw Liberadzki.
Corina Crețu a declarat luni, că desemnarea sa, în unanimitate, drept candidată pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European reprezintă o victorie a socialiștilor europeni, dar și o recunoaștere a rezultatelor din România, mai ales în ceea ce privește domeniile economic și social.
„Odată cu desemnarea candidaților noștri pentru funcțiile cheie de vicepreședinți și de chestor, am trimis un semnal puternic Parlamentului European propunând reprezentanți din Est, din Vest și din Europa de Sud. Totodată, am respectat paritatea bărbați/femei”, a declarat la rândul său președintele grupului, germanul Martin Schulz.