Actualitate
RADP promite modernizarea ștrandului din Grigorescu și a lacului din Parcul Central
Valoarea estimată a lucrărilor de modernizare a ștrandului din Grigorescu este de peste 4 milioane lei și a lacului din Parcul Central este de 2 milioane lei.
În ședința de Consiliu Local de mâine, va fi supus votului consilierilor un proiect de hotărâre care prevede aprobarea planului de administrare a RADP Cluj, regie aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. Regia are planuri ambițioase care prevăd realizarea unui profit de 5 milioane lei anual, modernizarea ștrandului din Grigorescu și a bazei de agrement, modernizarea lacului din Parcul Central, amenajarea unui târg sezonier de iarnă pe locul ștrandului din Grigorescu, derularea unor lucrări privind siguranța în trafic etc. Toate acestea sunt lucrări ample cu costuri care depășesc câteva milioane de lei.
Cum vrea RADP să arate ștrandul din Grigorescu
Potrivit proiectului de hotărâre de Consiliu Local, lucrările de modernizare a complexului de agrement Ștrand Grigorescu se vor derula în perioada 2014-2015 și au o valoare de 4,1 milioane lei. Vor fi modernizate cele trei bazine, pavajele pietonale și vor fi realizate 192 locuri de parcare. Pietonalele vor fi refăcute și se are în vedere plantarea de arbori, arbuști și montarea de mobilier de parc. Se va îmbunătăți și iluminatul prin înlocuirea corpurilor vechi și montarea unora suplimentare.
Ioan Morocăzan, directorul RADP Cluj a declarat că anul acesta ar putea începe demersurile pentru modernizarea ștrandului, dar numai cu condiția ca Primăria Cluj-Napoca să aloce banii necesari. “Ar fi bine ca Primăria să aloce bani pentru modernizarea ștrandului, la fel cum procedează în cazul celorlalte regii, cum ar fi Compania de Transport Public. Dacă nu va aloca Primăria bani, atunci ar putea intra în calcul și varianta unui investitor privat, dar aceasta presupune încheierea unui parteneriat public-privat”, a afirmat Morocăzan.
2 milioane lei pentru lacul din Parcul Central
RADP Cluj are în plan și modernizarea lacului din Parcul Central, lucrări care sunt estimate la 2 milioane lei și vor fi derulate în perioada 2015-2016. În vistieria regiei nu sunt însă bani pentru această lucrare, iar Primăria Cluj-Napoca nu și-a exprimat deocamdată dorința să aloce bani în acest sens. Morocăzan a declarat că poartă discuții cu conducerea autorităților locale de aproape doi ani pentru realizarea unui patinoar artificial pe timp de iarnă și menținerea lacului pentru agrement pe timp de vară, dar deocamdată nu au ajuns la niciun rezultat.
RADP Cluj are datorii de 9 milioane lei
RADP Cluj are în proiect să deruleze toate aceste lucrări ambițioase, deși înregistrează datorii de peste 9 milioane lei. La sfârșitul anului trecut, datoriile RADP depășeau 9 milioane lei, din care peste 3,3 milioane lei sunt datorii comerciale și fiscale, mai recente de un an, iar 5,7 milioane lei sunt datorii mai vechi de un an.
Directorul RADP a precizat că tot lanțul de datorii a pornit din momentul în care regia a fost obligată să plătească peste 3 milioane lei către GPI Turism în “dosarul patinoarul”. RADP a fost executată silit şi i-au fost luaţi din conturi cei 3 milioane lei. Din cauza lipsei banilor s-a ajuns la probleme cu datoriile către furnizori, salariați etc. În urmă cu câţiva ani a existat o perioadă în care angajaţii au ieşit în stradă după ce nu şi-au mai primit salariile. În momentul de faţă, RADP are 240 de angajaţi.
În momentul de faţă, în cazul “dosarul patinoarul” nu a fost dată o sentinţă definitivă. Cazul se judecă de mai mulţi an şi s-a ajuns la această situaţie din cauza unor neînţelegeri legate de exploatarea patinoarului din Gheorgheni. RADP Cluj şi firma GPI Turism Zalău au avut un contract de asociere pentru exploatarea respectivului patinoar. După ce contractul a fost reziliat, firma din Zalău a cerut daune de 3 milioane lei şi a dat în judecată RADP.
Morocăzan a subliniat că ar fi nevoie de aproximativ 5 milioane lei de la bugetul local ca regia să ajungă pe linia de plutire.