Actualitate

Pelerinajul tradițional la Mănăstirea Nicula va debuta joi

Pelerinajul tradiţional la Sanctuarul Maicii Domnului de la Nicula, organizat cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, va debuta joi, 14 august 2014, cu Procesiunea de la capela greco-catolică „Sf. Iosif” din Gherla până la biserica parohială din Nicula.

După Procesiune fi celebrată slujba Vecerniei cu un cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Ierarhul de Cluj-Gherla iar seara sărbătoarea va continua prin devoţiuni închinate Preasfintei Fecioare Maria şi un program de rugăciune ce va dura întreaga noapte.

În ziua marelui Praznic al Adormirii Maicii Domnului, vineri, 15 august 2014, de la ora 10.30, în curtea bisericii parohiale din Nicula, Episcopul eparhial împreună cu un sobor de preoţi, va celebra Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia va avea loc hirotonirea întru diaconie a unui absolvent al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, secţia Pastorală.


De ce Pelerinaj tradiţional greco-catolic la Nicula?

Poporul de pe meleaguri transilvane se adună la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Nicula pentru a-I aduce preamărire lui Dumnezeu și pentru a înălţa rugăciuni către Maica Domnului în mijlocul încercărilor vieţii, cântându-i, cu evlavie și credință.

Pelerinajele la Nicula au atins cea mai mare amploare în timpul Episcopului Iuliu Hossu, între 1917 şi până în 1948, anul trecerii de către comunişti a Bisericii Române Unite în afara legii. Până la data arestării sale, Arhiereul de vie amintire Iuliu Hossu, în fiecare an, de Sfântă Marie Mare, a predicat la Nicula zecilor de mii de credincioşi veniţi pe jos sau în căruţe trase de cai, din toată ţara.


Deşi Mănăstirea Nicula – biserica de piatră şi vechile chilii zidite de Ierarhii Români Uniţi cu Roma – este încă închisă pentru celebrările greco-catolice, PS Florentin e chemat, în fiecare an, pentru a se păstra continuitatea Pelerinajelor greco-catolice la Nicula care au fost şi rămân un izvor de har şi binecuvântare, un prilej de întărire în credinţă şi rememorare a credinţei înaintaşilor pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Totodată, Pelerinajele greco-catolice la Nicula sunt şi un prilej de comuniune cu Biserica Ortodoxă, pentru că, mai presus de toate, în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Ierarhii şi credincioşii celor două Biserici, Ortodoxă şi Greco-Catolică, prin harul lacrimilor izvorâte la Nicula, se roagă în faţa Icoanei Maicii Sfinte, cea care în tradiţia bizantină este numită: „rugătoare caldă şi zid nebiruit, izvor de milă şi lumii scăpare”, „singura grabnică folositoare” şi „apărătoarea tuturor creştinilor” (din Rânduiala Paraclisului).

Ultimele Stiri
abonare newsletter