Actualitate

Laborator unic în Transilvania, deschis la Universitatea Tehnică Cluj - GALERIE FOTO

Studenţii de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi absolvenţii au posibilitatea începând de joi, 2 octombrie, să dezvolte aplicaţii mobile în cel mai performant laborator din Transilvania. Laboratorul a fost dezvoltat de o companie gigant din domeniul IT. La eveniment a participat şi ministrul delegat pentru Învățământul Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Samsung Electronics România și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au inaugurat Laboratorul Innovation Lab, în cadrul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, unde tinerii pot învăţa să dezvolte aplicaţii pentru telefon la cel mai înalt standard.

Cursurile din cadrul laboratorului sunt oferite studenţilor din întreaga universitate sau absolvenţilor care vor să obţină o calificare în acest domeniu, iar la finalizarea acestora participanţii vor primi un certificat de atestare a cunoştinţelor dobândite. „Cursurile au un număr limitat de locuri, însă numărul cursurilor nu are un număr limitat. Samsung Romania a investit peste 100.000 de euro în 3 clase smart (inaugurate în București, Timișoara și Iași), ca urmare a unui parteneriat încheiat anul trecut cu Ministerul Educației. Compania noastră a susținut integral investiția în aceste 3 clase, la fel și în cazul proiectului Tech Institute, deschis în București și, astăzi, în Cluj Napoca”, a declarat coordonatorul proiectelor de responsabilitate socială Samsung, Sabina Ştirb.


Cursurile vor  dura două sau trei luni, perioadă în care tinerii o să treacă prin trei etape. Ei vor învăţa partea teoretică, iar în a doua etapă vor pune în practică ce au învăţat. La final vor fi aduşi experţi care lucrează în acest domeniu. Scopul acestor cursuri este ca tinerii să se specializeze în dezvoltarea de aplicaţii pentru mobil, pe Smart TV sau pe alte aparate. Studenţii care vor participa la aceste cursuri au şansa să aplice la stagii de practică la compania Samsung.

Laboratorul este unic în Transilvania. Primul laborator de acest fel a fost inaugurat anul trecut la Universitatea Politehnică din Bucureşti.


La eveniment a fost prezent şi ministrul delegat pentru Învățământul Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu. Negocierile pentru realizarea parteneriatul Universităţii Tehnice din Cluj cu Samsung au durat un an de zile. „Sunt convins că această recomandare, ştiind şcoala clujeană, va fi de bun augur. Sunt convins că anul viitor rezultatele de la Cluj vor fi mai bune decât cele de la Bucureşti”, a declarat Mihnea Costoiu.

„Este important să avem acest tip de colaborare într-un parteneriat reciproc avantajos. În primul rând pentru studenţi, iar în al doilea rând pentru companie. În Europa există o criză a inginerilor care să aibă competenţe mai ales în industria nouă: 900.000 de oameni. Asta înseamnă foarte mult. Este o şansă în plus pentru studenţi cu ajutorul acestui laborator să intre pe piaţa muncii”, a mai declarat la Cluj-Napoca, în cadrul inaugurării laboratorului, Mihnea Costoiu.


„Eu l-aş numi un parteneriat strategic. Am semnat un acord între cele două instituţii. Prin acest acord cei doi parteneri îşi propun să conjuge excelenţa profesională existentă în facultatea noastră cu tehnologia şi expertiza de la compania Samsung, urmărind obiective cu impact naţional. Punerea în practică a acestor intenţii va începe curând. O să oferim un curs gratuit de formare profesională în domeniul programării sistemelor android”, a declarat decanul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Dan Pitica.

Directorul Samsung România&Bulgaria, prezent şi el la eveniment, a precizat că Samsung încearcă în acest fel să ajute comunităţile unde compania îşi desfăşoară activitatea. 

abonare newsletter