Actualitate

Ordin de la Rus: Faceţi terminalul intermodal

După ce Monitorul de Cluj a relatat săptămâna trecută despre faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj continuă sabotarea Aeroportului Internaţional Cluj prin refuzul de a se asocia cu acesta în vederea atragerii de fonduri europene pentru construirea terminalului intermodal, ministrul Transporturilor Ioan Rus i-a transmis vicepreşedintelui CJ Cluj Ioan Oleleu să semneze asocierea.

Prezent vineri la Cluj-Napoca unde a susţinut o conferinţă de presă despre Master Planul pe Transport, ministrul Transporturilor Ioan Rus i-a transmis vicepreşedintelui CJ Ioan Oleleu prezent şi el la conferinţă să semneze asocierea cu Aeroportul Internaţional Cluj pentru construirea terminalului intermodal.

Printre motivele invocate de conducere Consiliului Judeţean Cluj de a nu semna acel acord de asociere se numără şi faptul că “asocierea în participaţie nu este specifică bunurilor aflate în domeniul public al statului sau unităţilor administrativ teritoriale” şi că “nu se poate constitui asocierea în participaţie fără a încerca identificarea unor soluţii pentru rezolvarea acestei probleme”.


Cu toate că directorul Aeroportului Internaţional Cluj David Ciceo a transmis Consiliului Judeţean un punct de vedere al Ministerului Transporturilor referitor la posibilitatea de constituire a unor asemenea asocieri, a fost nevoie ca Ioan Rus să vină la Cluj şi să-i dea ordin vicepreşedintelului CJ Cluj Ioan Oleleu să încheie această asociere.

“Ministerul Transporturilor susţine construirea terminalului intermodal şi este necesar ca şi la Cluj acest proiect să meargă mai departe. Consiliul Judeţean trebuie să adere la această asociere pentru atragerea de fonduri europene în vederea construirii terminalului intermodal”, a declarat Rus.


Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj  şi Aeroportul Internaţional “Transilvania” Târgu Mureş sunt într-o concurenţă acerbă în atragerea de trafic şi deschidere de noi rute.

Vakar: Dacă e legal să se semneze

Preşedintele CJ Cluj Vakar Istvan a declarat că luni dimineaţa a fost transmis un punct de vedere al instituţiei către Aeroportul Internaţional Cluj cu referire la această asociere.


“Am revenit cu un punct de vedere la adresa făcută de Aeroportul Internaţional Cluj prin care le-am cerut să nu mai scrie scrisori, să se adune la aceeaşi masă cu noi, să ne explice ce înseamnă această asociere. Dacă e legal, să se semneze atunci. Noi susţinem demersul aeroportului, avem un proiect, avem o viziune, în principiu, de ce să nu mergem mai departe?”, a precizat Vakar.

La rândul său, Ioan Oleleu vicepreşedintele CJ Cluj a recunoscut că a purtat discuţii cu ministrul Transporturilor Ioan Rus despre terminalele intermodale din ţară, nu neapărat de cel de la Cluj.


“Am avut o discuţie despre terminalele intermodale de la nivel naţional. Am discutat şi despre cel de la Cluj. Pentru noi e important să se dezvolte acest proiect”, s-a rezumat Oleleu să comenteze.

Pierderi de milioane de euro pentru Cluj

David Ciceo a atras atenţia că întârzierea constituirii asocierii aduce judeţului Cluj prejudicii de 70 de milioane de euro, creând avantaje judeţului Mureş şi implicit Aeroportului Transilvania Târgu Mureş.


Directorul aeroportului clujean spune că datorită complexităţii proiectului “Studii pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Intermodal pentru Pasageri şi Marfă la Aeroportul Internaţional Cluj” şi a beneficiarilor direct implicaţi în implementarea viitorului terminal intermodal, pentru depunerea unui proiect în vederea atragerii de fonduri europene pentru construirea acestui terminal este necesară constituirea unei asocieri între toate instituţiile direct implicate şi anume Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, S.N CFR SA şi Aeroportul Internaţional Cluj.

Managerul de proiect, Iuliu Pop, precizează la rândul său că întârzierea constituirii acestei asocieri duce la imposibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile necesare pentru construirea efectivă a viitoarelor obiecte prevăzute în proiectul intermodal.

„Şi în strategia de dezvoltare a judeţului Mureş 2014-2020 cât şi în strategia de dezvoltare a Aeroportului Transilvania Târgu Mureş se prevede construirea unui terminal intermodal”, aminteşte Pop.

Într-o scrisoare din 8 octombrie adresată tuturor consilierilor judeţeni, Iuliu Pop şi David Ciceo cer sprijin pentru deblocarea acestei situaţii prin “efectuarea demersurilor necesare de către aparatul de specialitate al CJ Cluj astfel încât pentru construirea terminalului intermodal să poată fi accesate fonduri europene nerambursabile”.

În vederea construirii terminalului intermodal ar urma să fie implementate un terminal CARGO la aeroport, un pasaj pasageri între staţie CFR pasageri şi aeroport, o legătură între Terminal CARGO CFR şi Terminal CARGO Aeroport, o sistematizare a circulaţiei auto în interiorul aeroportului, un Terminal CARGO CFR şi un parc fotovoltaic.

Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj va organiza mâine o dezbatere în cadrul proiectului “Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă”, proiect cofinanţat de UE prin programul TEN-T.

La această întâlnire au fost invitaţi să participe deputaţi, senatori, reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR Călători, Autorităţii Aeronautice Civile Române, ROMATSA, Primăriei Cluj-Napoca, Primăriei Apahida şi ai Consiliului Judeţean Cluj. În cadrul conferinţei se va prezenta studiul de fezabilitate care face parte din acest proiect.

Ultimele Stiri
abonare newsletter