Actualitate

Rusia va recunoaşte alegerile din estul Ucrainei

Rusia va recunoaşte rezultatele alegerilor legislative şi prezidenţiale organizate la 2 noiembrie de rebelii proruşi în regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat marţi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Sperăm că alegerile vor fi organizate aşa cum s-a convenit şi noi vom recunoaşte, bineînţeles, rezultatele. Sperăm că exprimarea poporului va fi liberă şi că nimeni nu va încerca să o perturbe din exterior”, a declarat Serghei Lavrov în cursul unui interviu realizat de cotidianul rus Izvestia.

Potrivit lui, aceste alegeri care trebuie să aibă loc în cele două „republici” proclamate de separatişti în estul Ucrainei „vor fi foarte importante pentru legitimizarea autorităţilor”. „Este vorba despre unul dintre punctele cele mai importante ale acordului de la Minsk” privind instaurarea unui armistiţiu în Ucraina, încheiat la 5 septembrie cu participarea Rusiei, a apreciat Lavrov.


Regiunile aflate sub controlul rebelilor proruşi nu au participat la alegerile legislative organizate duminică în restul Ucrainei. Autorităţile separatiste au promis organizarea propriului lor scrutin la 2 noiembrie. Lavrov a denunţat „numeroase nereguli” înregistrate, potrivit lui, în cursul campaniei electorale din Ucraina, admiţând însă că scrutinul este valid, informează Mediafax.

În acest context Consiliul Europei a lansat un raport prin care denunţă încălcările grave ale drepturilor omului din Crimeea. Raportul constituie prima evaluare de către o organizație internațională a situației drepturilor omului în Crimeea de la anexarea sa de către Rusia, în luna martie. Comisarul solicită anchete efective și urmărirea autorilor „tuturor cazurilor de încălcări grave ale drepturilor omului care s-au produs în Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele răpiri”, relatează Agerpres.


„Trebuie de asemenea luate de urgență măsuri pentru a garanta drepturile minorităților și securitatea lor, precum și libertatea media și securitatea jurnaliștilor”, a adăugat el.

Prin intermediul raportului Consiliul Europei cere autorităţilor din Crimeea să investigheze moartea suspectă a protestatarului Reshat Ametov şi dispariţia misterioasă a trei activişti: Leonid Korzh, Timur Shaimardanov şi Seiran Zinedinov, informează bbc.com.


Crimeea a făcut parte din Rusia până în 1954, când autorităţile sovietice au transformat-o Ucrainei.

abonare newsletter