Actualitate

Călin Mitică, Teodor Gavriș (CFR Călători) şi Georgel Mihuț (directorul Salinei Ocna Dej), arestaţi la domiciliu

Cele şapte persoane reţinute în dosarul de corupţie în care au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la CFR Călători şi CFR Marfă, au primit, în noaptea de miercuri spre joi, mandate de arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestianu, a declarat, joi, că instanţa a dispus arestarea la domiciliu pe 30 de zile a celor şapte persoane pentru care procurorii anticorupţie au cerut arestul preventiv, măsura fiind luată în noaptea de miercuri spre joi, după mai multe ore de audieri.

Trestianu a spus că persoanele arestate preventiv sunt omul de afaceri Călin Mitică, fostul director din CFR Călători Teodor Gavriş, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, Laurenţiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, directorul de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ, şi directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Bărbăcuţi.


Cele şapte persoane fuseseră reţinute miercuri de procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, omul de afaceri Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat pe care l-a constituit împreună cu Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adriian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători SA, şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, pentru obţinerea de avantaje economice ilegale în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA.


Conform anchetatorilor, grupul ar fi fost sprijinit de Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, care ar fi furnizat în mod repetat informaţii din interiorul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, ar fi indicat care sunt funcţionarii din conducerea Salrom SA care trebuie corupţi, pentru obţinerea de către SC Transferoviar Grup SA a unor lucrări şi servicii punctuale.

Totodată, acesta ar fi acţionat pentru influenţarea conducerii Salrom SA, în scopul favorizării ilegale a intereselor SC Transferoviar Grup SA, a intermediat contactele dintre aceşti şefi şi membrii grupului infracţional organizat şi i-a avertizat pe reprezentanţii SC Transferoviar Grup SA cu privire la funcţionarii Salrom SA, percepuţi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.


De asemenea, membrii grupului infracţional au acţionat sistematic pentru asigurarea obedienţei funcţionarilor cu funcţii de conducere, din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, în scopul de a-i determina pe aceştia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea SNTFM CFR Marfă SA, în pofida faptului că, în numeroase situaţii, SNTFM CFR MARFĂ SA practica preţuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică.

Totodată, Călin Mitică, Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adrian au acţionat pentru eliminarea SNTFM CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului naţional de transport feroviar de marfă la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.


Procurorii DNA susţineau că, în perioada iunie 2012 - august 2013, Călin Mitică ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, într-o formă disimulată, respectiv prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive, emise de SC Micdali SRL. Destinatarul real al acestor sume de bani nu era SC Micdali SRL, ci Mihuţ. Banii au fost daţi pentru ca Mihuţ să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu. Astfel, procurorii susţin că SC Transferoviar Grup SA a virat în total 66.456,79 lei.

 

abonare newsletter