Actualitate
Traian Băsescu a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al DNA Cluj a Elenei Botezan
Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi numirea în funcţia de judecător la Curtea de Apel Cluj a Elena Botezan.
“Președintele României, Traian Băsescu, a semnat marți, 9 decembrie, decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi numirea în funcţia de judecător la Curtea de Apel Cluj a doamnei Elena Botezan”, se arată într-un comunicat de presă al administraţiei prezidenţiale.
La sfârşitul lunii noiembrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, în unanimitate, transferul din funcţia de procuror în cea de judecător, Elena Botezan urmând să fie numită în noua funcţie cel mai probabil până la sfârşitul anului.
Surse judiciare au declarat că motivele pentru care Elena Botezan a solicitat transferul de la DNA la Curtea de Apel Cluj sunt de ordin personal.
"Elena Botezan a solicitat transferul de la parchet la Curtea de Apel pentru că îşi doreşte să avanseze în carieră, are gradul necesar pentru a fi judecător la Curte şi, în plus, acum este loc liber. Se întâmplă foarte rar ca la Curtea de Apel să fie posturi vacante. Dânsa are şi domiciliul stabil în Cluj, iar transferul este o împlinire profesională. Nu e vorba că îşi doreşte să plece de la parchet pentru că ar avea probleme", au declarat sursele citate.
Aceleaşi surse au precizat că în cadrul CSM Elena Botezan este apreciată ca procuror, iar transferul ei reprezintă "o pierdere pentru procurori şi un câştig pentru judecători".
Într-o postare pe blog intitulată „DNA, SRI și retragerea unei procuroare de la Cluj” jurnalistul Cătălin Tolontan spune că în cazul şefei DNA Cluj Elena Botezan s-au scurs informații toxice care "i-au întunecat orizontul carierei şi care au vrut să o compromită".
“«În ceea ce-o privește pe Elena Botezan, ea a purtat o discuție în contradictoriu cu un ofițer de informații, cu puțin timp înainte de a anunța că pleacă din DNA», susține un om din justiție. Sursa nu pretinde că acesta e singurul motiv al renunțării, dar descrie un tablou «în care SRI începe să dețină din ce în ce mai multă putere». E limpede că există o intenție ca, «în numele unui bine superior», mai multe instituții să galopeze. Efectul public este copleșitor și pozitiv. «Rămîne de văzut însă cum vor merge în instanță aceste dosare. Pentru că, deocamdată, marile condamnări n-au fost bazate pe înregistrări, pe stenograme, ci pe probele adunate după buna tradiție a muncii de procuror», spune o altă sursă din justiție”, potrivit tolo.ro.
Potrivit lui Tolontan, Dan Tăpălagă și Ion Cristoiu au scris în ultima vreme despre “riscul transformării DNA în divizia penală a SRI”. “Întîmplarea cu șefa DNA de la Cluj vine în această logică. Cristoiu crede că se vorbește prea puțin despre servicii pentru că acestea rulează armate de ofițeri acoperiți în media”, spune jurnalistul.
Elena Botezan are o vechime ca procuror de 16 ani şi este şef al DNA - Serviciul Teritorial Cluj din noiembrie 2009. În noiembrie 2013, când i-a expirat mandatul de şef, Botezan a fost reînvestită în funcţia de conducere la DNA Cluj, decizia fiind luată atunci în unanimitate de plenul CSM. Mandatul Elenei Botezan la şefia DNA Cluj ar fi trebuit să se încheie în anul 2016.
Elena Botezan este procurorul care a instrumentat mai multe cazuri importante de corupţie, precum dosarul fostului primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie, cel al fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, condamnat şi el la închisoare cu executare, în prezent fiind eliberat condiţionat. De asemenea, Botezan a instrumentat şi dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, aflat acum pe rolul instanţei.