Actualitate

Şef din cadrul Depoului Cluj, REŢINUT de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei a dispus joi reţinerea, pentru 24 de ore, a şefului Biroului Aprovizionare din cadrul CFR Călători SA Depoul Cluj pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Daniel Ninel Cosmineanu, șef al Biroului Aprovizionare, în cadrul S.N.T.F.C. CFR CĂLĂTORI S.A. - S.T.F.C. Depoul CLUJ, a fost reţinut de procurorii DNA începând de la data de 11.12.2014, ora 08:32, până la data de 12.12.2014, ora 08:32, pentru săvârșirea infracţiunilor de luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi abuz în serviciu.

Inculpaţii Didilă George, Mihoc Marcel, Gavriş Teodor, Protopopu Gabriel Telu Alexandru și Cosmineanu Daniel Ninel urmează a fi prezentaţi, la data de 11 decembrie 2014, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Depourile CFR Călători din Bucureşti şi nouă judeţe, unde miercuri au fost făcute percheziţii, au dat preferenţial contracte de furnizare de produse în valoare de peste 191.000 de lei, şefii acestora fiind puşi de fostul director din companie Teodor Gavriş să atribuie contractele firmei Ecomet West.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut miercuri percheziţii la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, în dosarul de corupţie în care sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de conducere din instituţii din Timiş, care ar fi încheiat contracte de achiziţii publice, prin atribuire directă, cu SC Ecomet West, în urma intervenţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi a lui Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.


Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în toate cazurile, contractele au fost atribuite, la intervenţia lui Teodor Gavriş, fost director Tracţiune din CFR Călători, de către şefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă.

După ce îi determina pe şefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriş făcea demersurile necesare pentru ca subunităţile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziţionate, susţin anchetatorii.


În toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preţuri supraevaluate, depourile CFR Călători fiind prejudiciate în total cu peste 191.000 de lei. Astfel, Depoul Bucureşti a fost prejudiciat cu 19.304,83 de lei, Depoul Arad - cu 22.875,57 lei, Depoul Timişoara - cu 19.488,11 lei, Depoul Braşov - cu 22.190,40 lei, Depoul Sibiu - cu 18.915,26 lei, Depoul Galaţi - cu 15.368,78 lei, Depoul Cluj - cu 24.747,65 lei, Depoul Iaşi - cu 20.399,24 lei, Depoul Suceava - cu 19.799,16 lei şi Depoul Ploieşti Sud - cu 8.579,39 lei.

abonare newsletter