Actualitate
Marea refațadizare, un eșec? Apar amenzi în loc de clădiri reparate
Aproape 1.000 de clădiri din centru trebuie reparate până în 2018. Primul an de proiect a fost un dezastru.
În 2014, în această perioadă, primarul Emil Boc anunța începerea unui proiect prin care să fie schimbată fața centrului istoric. 1.000 de clădiri din centru au fost incluse în program pentru a fi supuse unor lucrărie de reparare a fațadelor. La un an de la demararea Marii Refațadizări, prea puține imobile au fost reparate și nici nu sunt semnale prea optimiste că în perioada următoare lucrurile s-ar mișca în direcția bună.
Conducerea Primăriei ridică din umeri și spune că nu are ce să facă în situația aceasta, sarcina realizării lucrărilor aparținând proprietarilor. Anul acesta, cei care nu au făcut nimic fie din motive financiare, fie din nepăsare vor fi amendați. Este bine știut faptul că în centru mulți dintre proprietari sunt pensionari . “Anul acesta intrăm în faza aplicării sancțiunilor. În aprilie expiră termenul limită de demarare a lucrărilor de către asociațiile de proprietari sau de către proprietari. După această dată se trece la amendă. Noi avem toate instrumentele legale pregătite, adică de a-i sprijini pe cei care vin în parteneriat cu Primăria, inclusiv printr-o gratuitate de 20% de realizare a proiectelor de reabilitare. Dacă nu vor veni vom trece la sancțiuni”, a declarat Emil Boc, în urmă cu câteva zile.
Boc: câteva schele prin centru s-au văzut
Primarul recunoaște că efectele proiectului nu au fost cele scontate, dar în continuare mizează pe amenzi. “Legea ne obligă să așteptăm acel an de epuizare a somațiilor, după care să putem aplica sancțiunile aferente celor care nu demarează procedurile. Câteva schele prin centru s-au mai văzut, inclusiv la clădirea Muzeului Farmaciei care era într-o avansată stare de degradare. Proprietarul a fost primul care a venit, a montat schelele și a făcut refațadizarea”, a adăugat Boc.
1.000 de clădiri trebuie refațadizate până în 2018
Potrivit programului de refaţadizare, până în anul 2018 trebuie reparate faţadele a 956 de imobile. În acest sens, în 2013 a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local. Documentul arată că în perioada 2013-2014 trebuie inventariate şi reparate faţadele clădirilor de pe următoarele străzi: Matei Corvin, Vasile Goldiş, Piaţa Muzeului, Parcul I.L. Caragiale; Regele Ferdinand, Horea, Piaţa Gării, I.L. Caragiale, Memorandumului, 21 Decembrie 1989, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Mihai Kogălniceanu, Universităţii, Napoca, Piaţa Lucian Blaga, Petru Maior; Potaissa, Fortăreţei, Micu Klein.
În perioada 2015-2016, vor intra în reparaţii clădirile din zona străzii Cuza Vodă, Piaţa Mihai Viteazul, strada George Bariţiu, Emil Isac, Republicii. În perioada 2017-2018 vor fi refăcute faţadele clădirilor din centrul istoric care nu au fost analizate în primele etape.
Potrivit inventarului făcut de Primărie, Clujul a fost împărţit în trei zone, iar zona I cuprinde 376 de clădiri. Dintre acestea, 18 se află într-o stare avansată de degradare și 75 de imobile sunt cu vizibilitate maximă în centrul istoric.