Actualitate

Un singur tren în circulație din cele 37 contractate de România. Penalități de peste 49 de milioane de euro pentru nerespectarea graficului de livrare a trenurilor electrice.

Din cele 37 de trenuri electrice contractate, doar două au ajuns până acum în România și doar unul se află în circulație, deși contractul prevedea ca termen limită pentru livrarea tuturor ramelor finalul anului 2024.

Întârzieri în livrarea noilor trenuri contractate de România: un singur tren, dintr-un total de 37 de rame, în circulație|Foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook Întârzieri în livrarea noilor trenuri contractate de România: un singur tren, dintr-un total de 37 de rame, în circulație|Foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook

 

 


Totalul penalităților de întârziere pe care Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport trebuie să le plătească Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru nerespectarea graficului de livrare a celor 37 de trenuri noi Coradia Stream se ridicau, la finele lunii februarie 2025, la 248,837 milioane de lei (49,767 milioane de euro), fără TVA, potrivit datelor ARF citate de Agerpres.ro

CITEȘTE ȘI: 
Noul tren electric, anulat a doua zi după inaugurare. Alstom: „Este complet funcţional. Se fac activităţi de confirmare a funcţionalităţilor”

Din cele 37 de trenuri, doar două au ajuns până acum în România și doar unul se află în circulație, deși contractul prevedea ca termen limită pentru livrarea tuturor ramelor finalul anului 2024.


Întârzieri în livrarea noilor trenuri contractate de România

După un nou grafic de livrare, al treilea tren era programat să fie livrat Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) în luna martie 2025, însă nu a venit, iar ultimele trei rame RE-IR, din cele 37, urmează să fie livrate în luna ianuarie 2026, spun reprezentanții Autorității.

Și cea de-a doua ramă - RE-IR TS03 - a sosit în România cu întârziere. Aceasta trebuia să fie livrată în luna decembrie 2024, dar a fost recepționată la Depoul Alstom din incinta Atelierelor CFR Grivița în data de 7 februarie 2025.


„Penalitățile de întârziere, înregistrate de Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport SA, au fost calculate și comunicate furnizorului, de către consultantul Asocierea Egis România SA - Egis Rail și se prezintă, astfel: *157.415.172,07 lei, fără TVA, calculate până la data de 30.09.2025;
*91.421.888,39 lei, fără TVA, calculate până la data de 28.02.2025. 

În condițiile anterior menționate, cuantumul total al penalităților de întârziere înregistrate de Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport SA, până la data de 28.02.2025, sunt în cuantum total de 248.837.060,46 lei, fără TVA”, se arată în răspunsul ARF.


Pierderi de 30 de milioane de lei, anul trecut, din cauza trenurilor care nu au fost livrate

La începutul lunii februarie, într-o conferință de presă, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a afirmat că operatorul de stat a pierdut în 2024, prin neîncasare, aproape 30 de milioane de lei, pentru că nu a intrat în posesia a 12 rame contractate de statul român cu Alstom și a anunțat că va da în judecată Autoritatea pentru Reformă Feroviară, care a încheiat cu producătorul francez un act adițional ce a modificat graficul inițial de livrare a ramelor, anulând, practic, penalitățile ce ar fi trebuit aplicate pentru nelivrarea la timp a acestora.

CITEȘTE ȘI: 
Trenuri mai puține, întârzieri mai mari și modernizări în ritm de melc

Însă, ARF dezminte și spune că penalitățile rămân valabile și se vor calcula până la livrarea tuturor ramelor electrice.


În ceea ce privește livrarea celor 35 de rame rămase, graficul prevede o cadență de 3-4 trenuri pe lună, începând cu luna mai 2025 și „până la ultima lună de livrare, respectiv luna ianuarie 2026, cu excepția lunilor martie, aprilie și august 2025 în care sunt prevăzute a fi livrate cinci RE-IR, cu o cadență de livrare de 1-2-2 RE-IR”. Însă, graficul nu a fost respectat, în condițiile în care cele trei rame programate în martie și aprilie nu au sosit.

Din 12 trenuri, doar unul

Pe partea cealaltă, conform contractului încheiat între CFR Călători și ARF, prin care a fost obținut primul lot de trenuri electrice Alstom Coradia din proiectul RE-IR1, urmare a licitației câștigate la Bursa Română de Mărfuri, operatorului național ar fi trebuit să îi fie puse la dispoziție 12 trenuri electrice până în prezent, dar deocamdată a primit doar una singură - TS02.

CITEȘTE ȘI: 
Noi trenuri electrice de la Alstom, pe relația Cluj-Iași și pentru rutele feroviare din țară

„Prima ramă electrică ar fi trebuit să fie livrată către CFR Călători în decembrie 2023 și restul de până la 12 până la finalul lunii februarie 2024. Astfel, ramele electrice ar fi trebuit să circule deja pe rutele București Nord - Constanța și retur, București Nord - Craiova și retur, București Nord - Arad (via Craiova), București Nord - Timișoara Nord (via Brașov) și București Nord - Petroșani - Deva. În fapt, prima ramă electrică a fost livrată către CFR Călători în noiembrie 2024. Conform ultimelor informări, toate ramele ar trebui să fie livrate până la finalul lunii iunie 2025 însă, în continuare, se înregistrează întârzieri și la actualul grafic de livrare (a doua ramă ar fi trebuit să vină în decembrie 2024, iar a treia în martie 2025). În prezent, CFR Călători operează o singură ramă electrică”, au transmis reprezentanții CFR Călători, potrivit sursei citate. 

Contract de 2,4 miliarde de lei pentru un lot de trenuri moderne

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 de trenuri Coradia Stream și a serviciilor de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de aproape 2,422 miliarde lei, fără TVA, cu termen inițial de livrare a primei rame la finalul anului 2023 și furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.

Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare) și asigură 351 locuri pe scaune. Unitățile dispun de un sistem de semnalizare și siguranță ERTMS nivel 1 și 2, sistem național PZB90 și sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spații pentru bar/bistro și pentru călători cu dizabilități, precum și o zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat.

Ramele electrice RE-IR urmează să conecteze Capitala cu principalele centre urbane ale țării, dar vor facilita și conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie și îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele ce vor fi deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord - Constanța, București Nord - Brașov - Arad - Timișoara, București Nord - Brașov - Cluj, București Nord - Brașov - Deda - Cluj, București Nord - Brașov, București Nord - Iași, București Nord - Suceava, București Nord - Galați, București-Nord - Craiova - Târgu Jiu- Petroșani - Simeria, București-Nord - Craiova - Timișoara-Arad, Cluj - Timișoara, Cluj - Suceava - Iași.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scade numărul călătorilor care aleg trenul. Printre cauze, viteza redusă.

CFR Călători contestă licitația pentru trenurile Alstom

Trenuri mai puține, întârzieri mai mari și modernizări în ritm de melc

Ultimele Stiri
abonare newsletter