Actualitate

George Maior a DEMISIONAT de la conducerea SRI

George Maior a demisionat din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii pe care a ocupat-o opt ani.

Citeşte şi: SRI va putea verifica orice calculator, fără mandat judecătoresc

Demisia directorului Serviciului Român de Informaţii a fost transmisă preşedintelui Klaus Iohannis care a şi acceptat-o, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.


Sunteţi de acord cu legile "Big Brother"?

Fostul şef al SRI, George Maior, a declarat în urmă cu câteva zile că cei care se opun legilor „Big Brother” vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe. „La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înțelege sau din rea credință le abordează în acest fel”, spunea Maior.

Citeşte şi: SRI: Accesul la date cu caracter privat va fi făcut exclusiv în baza unei autorizaţii de la judecător


Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, 21 ianuarie, că este neconstituțională Legea privind securitatea cibernetică, unul dintre motive fiind lipsa avizului CSAT.

Citeşte şi: CCR: Legea privind securitatea cibernetică, neconstituțională; nu a avut avizul CSAT


Curtea Constituţională a fost supusă la presiuni din partea SRI şi a altor instituţii ale statului, cu privire la controlul de constituţionalitate pentru legile supranumite Big Brother, fiind acuzată că creează vid legislativ şi că pune în pericol siguranţa naţională, a declarat joi, 22 ianuarie,  judecătorul Augustin Zegrean, preşedintele CCR.

Citeşte şi: Nuland ne-a (re)comandat Legea „Big Brother”


Care este procedura de numire a noului director al Serviciului Român de Informaţii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 ianuarie, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi şefi la SRI şi SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune şi va comunica concluzia, pentru că nu o are şi a adăugat că este ”o discuţie puţin artificială”. SRI este condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea Preşedintelui României.

Directorul este secondat de un prim-adjunct - pentru zona de informaţii-operaţiuni şi de trei adjuncţi.  Prim-adjunctul şi adjuncţii directorului au rang de secretar de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului SRI. 


Cine este George Maior

George Maior a devenit cel de-al patrulea director al SRI la data de 4 octombrie 2006.

În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României şi a îndeplinit, succesiv, următoarele funcţii: Preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, membru al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Extern, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi şi membru al Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat.

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerul Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul MAE, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în MAE.

S-a născut în Cluj-Napoca în 16 noiembrie 1967. După completarea studiilor liceale la Colegiul "Gheorghe Şincai", pe care l-a absolvit în anul 1986 cu diploma în Istorie şi Literatură, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul UBB până în anul 1991.

În anul 1992 a obţinut titlul de Master în Drept Internaţional si Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C. În 1997 i-a fost acordat titlul de doctor în Drept Internaţional, la UBB din Cluj. Teza sa de doctorat "Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg" a fost nominalizată în anul 1998 la Premiul Most acordat de UNESCO. De asemenea, în anul 2001 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare.

George Maior a fost decorat de Preşedintele României cu distincţia Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în Grad de Cavaler şi Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Comandor, iar guvernatorul statului Alabama i-a conferit medalia "Meritorious Service Medal of Alabama".

A publicat articole şi lucrări referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum şi la politici de apărare la nivel global. Vorbeşte fluent limba engleză.

Citeşte şi: SRI spune că deciziile CC privind cartelele dau consecinţe grave asupra securităţii naţionale

Ultimele Stiri
abonare newsletter