Actualitate
Clujul, judeţul “favorit” al hoţilor
Statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj arată că anul trecut s-au înmulţit furturile pe raza judeţului, această infracţiune reprezentând peste 50% din totalul infracţiunilor înregistrate în 2014. În schimb, conducerea IPJ Cluj se laudă că se află sub media naţională la criminalitate.
sursa foto ziardambovita.roPotrivit unui bilanţ prezentat de Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP) din Cluj, din totalul infracțiunilor înregistrate în anul 2014 în Cluj, "63,17% sunt infracțiuni judiciare, 9,20% sunt infracțiuni economico-financiare și 27,63% sunt infracțiuni de altă natură".
“Inspectoratul Județean de Poliție din Cluj s-a axat în anul 2014 pe acțiuni ce privesc prevenirea și combaterea infracțiunilor de natură judiciară, combaterea infracțiunilor din domeniul economic, creșterea siguranței pe străzi și reducerea victimelor din accidentele rutiere”, precizează IPJ Cluj.
Infracțiuni contra persoanei
Statisticile oficiale, prezentate de ATOP, arată că infracțiunile contra persoanei reprezintă 18,17% din totalul infracțiunilor înregistrate în anul 2014, ponderea cea mai mare având-o infracțiunile de lovire sau alte violențe sesizate. “Din analiza indicatorilor statistici privind evoluţia criminalităţii reiese că infracţiunile grave au o pondere de 0,10% din criminalitate. Totodată, au fost înregistrate 5 infracțiuni de omor, 12 tentative de omor și două loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, informează ATOP.
“Un aspect deosebit de important referitor la acest gen de infracţionalitate este faptul că în perioada analizată nu s-au comis omoruri cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie”, precizează conducerea IPJ Cluj.
Furturile s-au înmulţit peste măsură
Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 59% din totalul infracţiunilor înregistrate în anul 2014.
"Furturile, în procent de 73,70%, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii. Au fost sesizate 1.225 furturi din locuinţe, 1.191 furturi din societăţi comerciale, 541 furturi din buzunare, poşete, 1.132 furturi din autovehicule, 59 furturi de auto", mai precizează IPJ Cluj.
De asemenea, în cazul infracțunilor comise în stradă, ponderea cea mai mare, de 94,33%, o au infracţiunile de furt, iar din acestea 53,99% sunt furturi din mașini.
Infracțiuni în mediul rural
În mediul rural, violențele și furturile au fost cele mai întâlnite în anul 2014. "Dintre infracţiunile contra persoanei înregistrate în mediul rural 63,47% sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe, iar 15,04% sunt infracţiuni de ameninţare. Infracţiunile de furt reprezintă 72,15% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului înregistrate în mediul rural", mai informează ATOP.
Accidente grave
Cât privește accidentele grave care au avut loc în anul 2014 în Cluj, "au fost au fost înregistrate 362 accidente de circulaţie grave, în care 353 persoane au fost rănite grav şi 70 au decedat", scrie ATOP.
Articol scris de Ana Racheleanu