Actualitate
Un elev sancţionat de la Liceul Şincai din Cluj compară şcoala cu Auschwitz
Alex Hosu, elevul de la Liceul ”Gheorghe Şincai” din Cluj care a creat grupul de Facebook unde au fost publicate fotografii cu profesori, însoţite de injurii şi comentarii ironice la adresa acestora, scrie pe blogul său că liceul este un ”Auschwitz şcolar”, unde nu există libertate de exprimare.
Alex Hosu, unul dintre elevii de la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” sancţionaţi disciplinar, scrie pe blogul personal, într-o postare publicată înainte de izbucnirea scandalului în unitatea de învăţământ, că liceul cunoscut ca fiind “de prestigiu naţional” este, de fapt, un “Auschwitz Şcolar”, în care elevii sunt obligaţi să petreacă şase, şapte ore din zi.
Vineri, postarea elevului de clasa a XII-a fost distribuită pe Facebook şi a adunat numeroase comentarii de susţinere. “Jos pălăria! Ceva trebuie schimbat!” sau “Un elev ca tine le dă lecţii jegoşilor numiţi abuziv profesori. Bravo, Hosule!”, sunt doar două dintre comentarii.
"Mă frustrează neputinţa mea de a face ceva pentru toţi ceilalţi elevi care vor să nu mai vină 6-7 ore pe zi într-un Auschwitz Şcolar. Şi, ca să fie totul şi mai mişto, trânteşte ministeru' şi un minunat ROFUIP (Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar – n.r.) în care se stipulează că elevii nu pot distribui materiale publicate în şcoli fără acordul direcţiunii. Implicaţia e simplă. Avem dreptul de a face mişto de defectele profilor printr-o revistă? Da. Putem face asta? Depinde în întregime de direcţiune. Şi ce direcţiune din minunata Românica va accepta sa făcem mişto de profii din şcoală? Corect, niciuna. Trebuie să ai directori foarte deschişi la minte ca să îşi accepte defectele, iar asta e o problemă care mă afectează pe mine şi pe alţi elevi. Profii şi directorii prea plini de ei, care îşi manifestă autoritatea subminându-ne nouă libera exprimare, dreptul de a avea dreptate şi care nu ne învaţă mai nimic TREBUIE SĂ DISPARĂ. Simplu”, a scris Alex Hosu pe blog.
În aceeaşi postare, elevul recunoaşte că el este cel care a înfiinţat grupul de pe Facebook pe care au fost postate fotografii şi comentarii ironice sau defăimătoare la adresa profesorilor, 61 de elevi primind sancţiuni disciplinare în urma scandalului creat.
“Prieteni pe care îi respect şi iubesc pentru că în acest proces de restabilire a unui echilibru natural m-au susţinut când am creat «Şincai Memes», pe un site neutru, în care facem mişto de defectele profilor şi astfel trecem peste acele defecte ale profilor de care ne place oricum. Ne dăm seama că nu toţi sunt aşa cum sunt. Iar cei ce nu sunt mai mult decât nişte paraziţi care se hrănesc de pe inocenţa noastră vor rămâne asta. Acei oameni care ne iau dreptul la libera exprimare cu ameninţări nu sunt cu nimic mai diferiţi decat extremiştii de la Charlie Hebdo”, a mai scris elevul pe blog.
Potrivit unui comunicat al conducerii Liceului Teoretic "Gheorghe Şincai" din Cluj-Napoca, 62 de elevi ai şcolii au fost cercetaţi disciplinar în cadrul unei comisii interne de anchetă, după ce au postat pe un grup privat de pe Facebook injurii şi comentarii denigratoare la adresa unor cadre didactice, în urma anchetei 61 de elevi fiind sancţionaţi.
Reprezentanţii liceului au precizat că nu s-au aplicat sancţiuni care prevăd exmatricularea elevilor, iar sancţiunile complementare, precum scăderea notei la purtare, vor putea fi ridicate până la sfârşitul anului şcolar, "dacă elevii dovedesc un comportament ireproşabil".
Conducerea liceului a refuzat să spună însă câţi elevi au primit mustrare scrisă şi câţi ar urma să fie mutaţi la alte licee, invocând "protejarea identităţii" acestora.
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Elevilor din Cluj spuneau, într-un comunicat de presă, că procedura privind anchetarea elevilor a fost respectată, iar elevii pot depune contestaţia la decizia conducerii şcolii, dar fără a preciza în cât timp.