Actualitate

SUA deţin mii de fotografii de la închisorile secrete ale CIA, inclusiv din România

Administraţia SUA deţine aproximativ 14.000 de fotografii de la închisorile secrete operate de CIA în alte ţări, inclusiv în România, în care apar suspecţi de terorism, dar şi membri ai personalului CIA şi ai serviciilor de informaţii străine, afirmă oficiali americani citaţi de Washington Post.

Majoritatea fotografiilor prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan şi Polonia. De la centrele din România şi Lituania, care au fost folosite printre ultimele, înainte de a fi închise în 2006, există mai puţine imagini.

Imaginile, în format electronic, prezintă cadre din interiorul şi exteriorul închisorilor secrete în care CIA a deţinut suspecţi al-Qaeda după atentatele de la 11 septembrie, dar nu arată interogatoriile deţinuţilor sau practicile brutale, precum simularea înecului, la care au fost supuşi unii suspecţi.


Fotografiile prezintă însă deţinuţi dezbrăcaţi în timpul transportului, potrivit oficialilor citaţi, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, pentru că materialele sunt clasificate.

În imagini apar de asemenea membri ai personalului CIA şi ai serviciilor de informaţii străine, precum şi psihologii Bruce Jessen şi James Mitchell, doi dintre arhitecţii programului de interogare.


În fotografii pot fi văzute celule şi băi de la centrele de detenţie, inclusiv unul din Afganistan cunoscut drept "Salt Pit" (Mina de sare). Un oficial american, care a văzut imaginile, a afirmat că acestea par să fi fost realizate din motive bugetare, pentru a documenta modul în care sunt cheltuiţi banii.

Procurorii militari americani au aflat anul acesta despre fotografiile de la închisorile secrete ale CIA, în timp ce revizuiau materialele colectate pentru investigaţia Senatului privind programul de interogare al Agenţiei Centrale de Informaţii, potrivit unor oficiali americani.


Existenţa celor aproximativ 14.000 de fotografii va provoca probabil o nouă întârziere în activitatea comisiilor militare de la Guantanamo Bay, Cuba, în condiţiile în care avocaţii apărării cer ca imaginile să fie predate. Avocaţii au spus că nu au fost informaţi despre fotografii şi au apreciat că este inacceptabil ca acestea să apară la mai mult de trei ani de la punerea sub acuzare a lui Khalid Sheik Mohammed şi a altor patru suspecţi acuzaţi de plănuirea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Administraţia americană se va opune probabil oricărei cereri de a preda fotografii cu ofiţeri CIA sau alţi membri ai personalului, argumentând că securitatea lor ar putea fi pusă în pericol, în timp ce avocaţii apărării vor spune că trebuie să identifice potenţiali martori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter