Actualitate

Un artist plastic merge pe jos până la Londra, supărat că operele sale nu sunt puse în valoare

Artistul plastic Erno Bartha, care realizează sculpturi de mari dimensiuni din fân, va pleca pe jos, din satul Vlaha, judeţul Cluj, peste 2.000 de kilometri, până la Londra, unde sunt expuse trei opere ale sale, din anul 2012, despre care spune că nu sunt puse în valoare.

sursa foto: facebook.com sursa foto: facebook.com

Erno Bartha, care a înfiinţat anul trecut, în satul clujean Vlaha, ”Arkhai Sculpture Park”, unde sunt expuse sculpturile sale în fân, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că îşi doreşte ca acest drum să devină unul de referinţă al tuturor artiştilor, ”ale căror voci de prea multe ori nu s-au auzit”.

Vom merge pe jos, începând cu 18 iulie, o distanţă de 2.025 kilometri din «Arkhai Sculpture Park», care este în Vlaha, până la Londra, un drum de o sută de zile, din dragoste pentru artă, dreptate şi libertate. Vom traversa România, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Anglia. Dorim ca acest drum să devină un drum de referinţă al tuturor artiştilor, ale căror voci de prea multe ori nu s-au auzit, de multe ori nu şi-au găsit dreptatea şi nu se pot bucura de libertatea de a crea. Nu este neapărat un protest, ci un pelerinaj pentru a salva trei lucrări expuse în Londra în 2012 şi care nu sunt puse în valoare”, a spus Bartha.


Artistul clujean a reprezentat România în anul 2012 la Olimpiada Culturală de la Londra cu proiectul "Nature in the City", câştigat de la Institutul Cultural Român (ICR), acest program fiind lansat încă din 2008 de autorităţile britanice pentru a asigura o complementaritate culturală Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2012.

În cadrul proiectului, Erno Bartha a realizat trei sculpturi de dimensiuni monumentale - nouă metri înălţime, 12 metri lăţime - "Zgârie Nori“, "Pasărea“ şi "Spirala Timpului“, inspirate din istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice, care au fost amplasate în iulie-august 2012 în Victoria Park şi Pleasure Garden din Londra.


"Sculpturile din proiectul «Nature in the City» au reprezentat reîntoarcerea la natură în mijlocul aglomeraţiei urbane. Am încercat să pun în valoare curăţenia formelor, fiindcă în fân nu ai detalii, textură. În sculptura de fân totul este formă curată şi clară. Am dezvoltat o tehnologie modulară, care prevede că peste scheletul metalic, între două plase de sârmă, se aşează fânul, bine presat. După trei ani de la participarea la Olimpiada Culturală, am analizat impactul proiectului «Nature in the City» şi, din păcate, acesta nu este unul pozitiv nici pentru operele de artă expuse, nici pentru mine, ca şi artist”, a afirmat Bartha.

“Spirala Timpului” a fost amplasată în Pleasure Gardens, parc care s-a închis imediat după montarea lucrării, astfel că aceasta nu a mai fost vernisată şi nici nu a mai putut fi văzută şi admirată de către vizitatori.


“Lucrarea era concepută special pentru Jocurile Olimpice de la Londra, astfel încât, oricine trecea pe sub ea putea auzi înregistrări din momente semnificative ale altor olimpiade, era ca o reîntoarcere în timp, o retrăire a unor momente emoţionante. «Spirala Timpului» este, azi, o lucrare prizonieră într-un parc închis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici măcar eu, şi vreau să o eliberez. Celelalte două lucrări, «Zgârie nori» şi «Pasărea», le-am făcut suplimentar, din bugetul propriu. Acestea au fost amplasate pe lacul Victoria, dar fără să aibă ataşate tăbliţe cu numele lucrării şi numele artistului. Azi, lucrările sunt considerate ca fiind parte integrantă din Parcul Victoria, dar, din păcate, trecătorii nu ştiu ce reprezintă, cine le-a făcut şi cum au ajuns să fie amplasate pe lac”, a spus artistul clujean.

Potrivit acestuia, "Spirala Timpului” ar trebui să fie mutată în altă parte pentru a fi pusă în valoare, iar pe malul lacului Victoria ar trebui să se monteze acele tăbliţe cu numele său, pentru a se ştii cine a realizat celelalte două lucrări şi cum se numesc.


"Când vom ajunge la Londra vom încerca noi să amplasăm astfel de plăcuţe şi apoi vom face o vernisare simbolică a celor două lucrări de pe lacul Victoria”, a explicat artistul plastic.

Erno Bartha va fi însoţit în călătoria sa de Bacs Ildiko, artist vizual, regizor de film şi dramaturg, care a înfiinţat, în Vlaha, o trupă de teatru pentru copii, dar şi de alte persoane care vor dori să i se alăture pe traseu.


"Bagajul meu va cântări cam zece kilograme şi va conţine, pe lângă haine, un sac de dormit şi un mic cort. Voi străbate cam 25 de kilometri pe zi”, a adăugat Bartha.

Erno Bartha este unul dintre cei mai pitoreşti artişti plastici din România, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, cu zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia. A înfiinţat, anul trecut, în satul Vlaha, judeţul Cluj, ”Arkhai Sculpture Park”, singurul parc de sculpturi din fân din lume.

abonare newsletter