Economie
România riscă o retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor. Moneda euro va depăși pragul de 5 lei pe fondul estimărilor de depreciere a leului.
În condițiile unui deficit accentuat, România riscă să ajungă o țară „junk”, adică nerecomandată investiilor.

Principalul risc pe termen scurt pentru economia României, în contextul deficitelor gemene nesustenabile, este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor (junk), potrivit Asociației CFA România.
România riscă să ajungă în categoria „junk”
O întrebare suplimentară introdusă în sondajul realizat lunar de CFA România se referă la anticipațiile privind retrogradarea României în categoria de rating nerecomandată investițiilor.
CITEȘTE ȘI:
Economia României riscă să ajungă în categoria „junk”
Conform rezultatelor, 82% dintre participanți anticipează menținerea, în următoarele 12 luni, a României în categoria de rating recomandată investițiilor, în timp ce 18% anticipează o retrogradare în categoria junk. Cu cât ratingul este mai slab (ex: BBB-, BB+), cu atât riscul de retrogradare după o perspectivă negativă este mai ridicat, explică specialiștii CFR România, potrivit Agerpres.ro
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a rămas similar cu cel din exercițiul anterior, la valoarea medie a anticipațiilor de 7,4% din PIB.
Anticipațiile de creștere economică ale specialiștilor CFR România pentru anul 2025 se situează în scădere față de exercițiul anterior, la valoarea medie de 1,0%, existând și opinii în rândul participanților privind o posibilă intrare în recesiune a economiei românești.
Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să se majoreze la 58% în următoarele 12 luni.
Depreciere a leului: moneda euro ar putea depăși pragul de 5 lei
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 79% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului.
CITEȘTE ȘI:
BNR prognozează o inflaţie de 3,8% pentru finalul anului. Un euro ar putea depăşi pragul de 5 lei.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 61% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 29% anticipează o scădere. De asemenea 74% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 13 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: