Actualitate

10 clădiri degradate din centrul istoric vor fi reparate de Primărie. Proprietarii au refuzat să facă lucrările

Centrul este înțesat cu clădiri degradate din care, periodic, mai cade câte o bucată de tencuială. Din fericire, până acum, nimeni nu a fost accidentat.

10 clădiri din centrul orașului al căror coproprietar este Primăria Cluj-Napoca vor fi reparate din bani publici. Pentru că proprietarii au refuzat să facă lucrările, deși au fost somați, acum vor fi cheltuiți bani din bugetul local pentru reparații. În ședința de Consiliu Local de joi va fi discutată hotărârea privind repararea a 10 clădiri de pe următoarele străzi: Memorandumului nr.2 și 11-13, Samul Micu nr.2, Ion Rațiu nr.7, Eroilor nr. 12, Regele Ferdinand nr. 37, Piața Avram Iancu nr.10, Horea nr. 1 și 66. Lucrările în cazul acestor 10 imobile au fost prevăzute încă de acum doi ani când a fost aprobat programul Marea Refațadizare, prin care aproape 1.000 de clădiri din centrul orașului trebuie reparate de către proprietari. “În cadrul primei etape care s-a desfășurat între anii 2013-2014, au fost selectate, printre altele, un număr de 10 imobile care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol, sănătatea, viața, integritatea fizică și siguranța populației și/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit și a spațiilor publice urbane”, se arată în hotărârea de Consiliu Local.

După ce clădirile vor fi reparate pe bani publici, Primăria ar urma să recupereze banii de la proprietarii imobilelor.


S-a prăbușit balconul cu tot cu perete

Zona centrală este plină de imobile degradate din care oricând pot să cadă bucăți de tencuială, dar proprietarii nu se înghesuiesc să facă ceva, deși au fost somați de autoritățile locale să demareze reabilitarea clădirilor. Primăria derulează programul Marea Reabilitare prin care proprietarii clădirilor din centru sunt obligați să repare fațadele acestora, în caz contrar fiind somați și ulterior amendați.

În urmă cu o lună, balconul unei clădiri de pe strada Memorandumului s-a rupt și acesta nu este singurul caz când bucăți din imobilele vechi pică din cauza stării de degradare. Pe aceeași stradă, anul trecut, bucăți de tencuială au căzut pe o gheretă de flori, iar pe strada Napoca, pereții unei case erau sprijiniți cu stâlpi din lemn.


Conform datelor Primăriei, până în luna iunie, şase imobile aveau documentaţia completă, întocmită în conformitate cu cerinţele din Legea 153/2011 şi din HCL 358/2013 şi urmează să fie iniţiate procedurile necesare, iar pentru alte șapte imobile s-au cerut autorizaţii de refaţadizare pe cheltuiala proprie (spre exemplu, Academia de Muzică).

În cadrul programului de reparare a fațadelor clădirilor din centru, proprietarii care nu își permit să facă lucrările pot cere un împrumut de la Primărie, urmând ca în zece ani să restituie banii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter