Actualitate

Fantasticul artist clujean, Ovidiu Avram, a câștigat Bienala de Arte 2015 de la Tivoli - FOTO

Desfășurată în perioada 9 – 18 octombrie, sub genericul „Designul și arhitectura artelor”,“Seconda Biennale D'Arte di Tivoli” a reunit 18 artiști de ridicată valoare, între care s-au regăsit și românii Ovidiu Avram, un nume consacrat în pictura “fantastică”, suprarealistă europeană, și mai tânărul artist mureșean, Marcel Naste.

De subliniat că amândoi românii acceptați în selecta reuniune artistică de la Tivoli sunt absolvenți ai Academiei de Arte Vizuale "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca.

Din Comitetul de Onoare și din Comitetul de Organizare al Bienalei 2015 au făcut parte personalități de primă mărime din lumea artelor din Italia, precum  Giosuè Natangelo, Stefano Alessandrini, Nico Parziale, Lanfranco Finocchioli, Andrea Palermo, Otello Romani, Carmina Garofalo.


Spre marea noastră bucurie, finalul competiției de la Tivoli i-a adus clujeanului Ovidiu Avram un succes meritat, confirmând, încă o dată, valoarea ridicată a scolii clujene de arte frumoase și, desigur, clasa europeană a artistului clujean. Iată, așadar, numele laureaților celei de-a doua ediții a Bienalei de la Tivoli: Premiul I - Ovidiu Avram, Premiul al II lea - Andrea Schiavetti, Premiul al III-lea - Yure Cormic, Premiul de Popularitate al Juriului - Laura Mazzuoli și Premiul Sponsorului - Claudio Lunghini.

Să subliniem că Ovidiu Avram nu este doar un artist de succes, “un Salvador Dali de România”, ci o personalitate complexă, un spirit liber, având preocupări și implicații profunde deopotrivă în lumea artelor și a științelor, în viața socială și în cea spirituală.


Așa se face că, pe lângă activitatea artistică - participarea cu succes la peste 60 de expoziții, în țară și mai ales peste hotare, în perioada 1975 – 2006, Ovidiu Avram joacă și alte interesante roluri. Un astfel de rol a fost cel al “fugarului” din țară. Faptul s-a petrecut în 1988, când artistul ajunge în Polonia, colaborând cu Sindicatul Solidaritatea și cu președintele acestuia, Lech Walesa. Ajunge apoi în Occident, cooperând, mai ales pe tărâm artistic, cu un alt clujean, apropiatul lui prieten Nicolae Maniu, artistul care gustase mai de timpuriu din cupa succesului, îndeosebi în Germania, Franța ori Italia.

După întoarcerea în țară, se bucură de prietenia unei alte personalităţi de primă mărime, Nicolae Steinhardt, şi de lumina spirituală răspândită cu generozitate de către eruditul sihastru. Fără îndoială, flacăra care i s-a aprins la acea vreme în suflet, arde cu-aceeaşi putere, oferindu-i forţă şi inspiraţie în săvârșirea la atât de înalt nivel, a actului artistic! Nu este întâmplătoare, aşadar, includerea lui Ovidiu Avram şi a creaţiilor sale în “Lexiconul picturii fantastice universale”, elaborat de criticul de artă vienez Georg Habarta.


Felicitări Ovidiu Avram pentru toate realizările de până acum și mult succes în competițiile viitoare, oricare ar fi acestea!

Emil A. LUCA

Etichete: artist clujean
Ultimele Stiri
abonare newsletter