Actualitate
Ţeapă „Magică” cu locuri de muncă în Germania
În loc de contracte de muncă în străinătate, trei clujeni au „cumpărat” hârtii fără nicio valoare.
Clujenii Ioan Burz, Marian şi Nicolae Mardare au aflat despre o firmă din Arad care intermediază contracte de muncă în Germania, la o fermă de vite. Magic Office World SRL promitea salarii de 1.800 de euro, cazare şi masă.
Interesaţi de oferta societăţii arădene, clujenii s-au programat pentru interviu, au cumpărat biletele de tren şi, pe 28 septembrie, erau în Arad, pe strada Caragiale, gata să completeze contractele. „Păreau serioși, de două ori ne-au sunat să vadă dacă mai mergem”, își amintește Ioan Burz.
O doamnă le-au înmânat contractele de mediere, le-a arătat o mapă plină de dosare, ale altor persoane care urmau să le fie colegi de muncă în Germania, iar în tot acest timp veneau alți oameni, la fel ca ei, programați să semneze contractele, povesteşte Burz.
„Ne-am dus obosiți, am citit în mare contractele, ne-au spus că trebuie să dăm 800 de lei pentru acte și transport, dar ne fac o reducere și mai dăm doar 600 lei, de unul”, spune Ioan Burz. I s-a părut atunci ciudat că i se cer banii în avans, deoarece niciodată nu i s-a mai întâmplat să plătească înainte să semneze contractul, dar a sperat că totul va fi în regulă.
S-au întors acasă cu gândul că vor fi sunați la începutul lunii octombrie, aşa cum li s-a promis. Siguri de ofertă şi-au făcut chiar lichidarea la firmele unde lucrau, aşteptând să plece în Germania. Văzând că trece timpul și nu primesc niciun semn, clujenii au încercat să sune la firma din Arad, dar nu le-a răspuns nimeni la telefon. Abia atunci au verificat c atenţie contractele și au observat că numele firmei care apărea pe factură – Document Work International SRL - era diferit de cel al firmei trecute pe contract şi că, potrivit bonului și facturii, cei 600 de lei achitaţi erau pentru „prestări servicii de secretariat”.
După mai multe insistențe le-a răspuns o doamnă. Sec: „Nu v-am luat banii cu forța, dumneavoastră ni i-ați dat”. Iar de atunci din nou nu a mai răspuns nimeni.
N-au depus plângere. Nici ei, nici alţii...
Întrebat dacă nu intenționează să facă plângere împotriva lor, Ioan Burz spune că nu vrea să stea ani de zile prin tribunale pentru 600 lei. „Eu fac sesizare, iar ei se spală pe mâini și gata. Am pierdut eu și mai mult, nu doar atât”, şi-a luat el adio de la bani şi de la locul de muncă din Germania.
Nici reporterii Monitorul de Cluj nu au reuşit să contacteze reprezentaţii firmei de intermediere. În ciuda insistenţelor, telefoanele sună în gol.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Cluj nu au fost identificate reclamaţii pe numele celor două societăți din Arad: S.C. Document Work International S.R.L., respectiv S.C. Magic Office Work S.R.L.
Cum să nu iei ţeapă?
Pentru a preveni astfel de situații, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj le recomandă celor interesaţi să lucreze în străinătate să verifice în prealabil dacă firma mediatoare își desfășoară activitatea în mod legal. Totodată, ITM atrage atenția la sumele de bani percepute de agenţii de plasare, care adesea ascund comisoanele sub o altă denumire (comision intermediere acte, servicii xerox, traduceri, legalizări etc). Tariful de mediere este reglementat şi se poate restitui în anumite condiţii, total sau parţial, dar sumele încasate pentru alte activităţi nu se pot restitui, avertizează reprezentanţii ITM.
Articol scris de Andreea Gheța, studentă Jurnalism, FSPAC-UBB