Actualitate

Drapelul lui Avram Iancu va fi expus la Cluj, înainte de scoaterea sa la licitaţie

Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în cinci orașe din țară, mai exact la Baia Mare, Oradea, Arad, Cluj-Napoca şi Braşov, în perioada 25 - 29 ianuarie, înainte de a fi scos la vânzare pe 3 februarie, la Bucureşti, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor.

Astfel, drapelul va fi expus la Primăriile din Baia Mare şi Oradea, pe 25 ianuarie, respectiv 26 ianuarie.

Steagul va putea fi văzut pe 27 ianuarie, la Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, pe 28 ianuarie, în Clădirea Casino din Cluj-Napoca, şi, pe 29 ianuarie, la Muzeul "Casa Mureşenilor" din Braşov.


Drapelul lui Avram Iancu va fi scos din nou la vânzare, pe 3 februarie, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM, decedat în 2015, şi Gheorghe Funar, care şi-au disputat acest steag.

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea, potrivit casei de licitaţii Artmark.


Vânzarea acestui valoros obiect istoric, care este materializarea crezului unui popor, ce şi-a regăsit curajul şi solidaritatea într-un erou care le striga "Voi sunteţi poporul!", va începe la licitaţia din 3 februarie de la 5.000 de euro, spune Artmark.

Casa de licitaţii aminteşte că, în octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu "făcea faţă conflictelor juridice", care în prezent au încetat. "Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, îşi joacă adevărata şansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecţia unei instituţii culturale de prestigiu sau destinul de a aparţine unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identităţii naţionale", spune Artmark.


În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark, la un preţul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitaţia respectivă.

În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai îndreptat în privinţa steagului lui Avram Iancu şi împotriva moştenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitaţie a drapelului, după cum au precizat luni, pentru Mediafax, reprezentanţi ai Artmark.


Pe de altă parte, în octombrie 2013, Ministerul Culturii (MC), condus la momentul respectiv de ministrul Daniel Barbu, a anunţat că MC sau o altă instituţie publică ar putea să achiziţioneze acest "preţios obiect", în cazul în care se va confirma că steagul a aparţinut lui Avram Iancu. Această afirmaţie a rămas însă doar la stadiul de intenţie, nefiind demarată nicio procedură din partea Ministerului Culturii pentru achiziţionarea acestui drapel, au spus reprezentanţii Artmark. Aceştia au precizat însă că Ministerul Culturii are acum ocazia să achiziţioneze drapelul lui Avram Iancu.

Steagul va fi scos la vânzare în cadrul unei licitaţii dedicate lui Corneliu Vadim Tudor, care va avea loc pe 3 februarie, de la ora 19:30, la sediul Artmark din Bucureşti.


La această licitaţie vor fi scoase la vânzare 495 de obiecte, între care se numără şi un bust al lui Mihai Eminescu, care a decorat biroul lui Corneliu Vadim Tudor şi care are un preţ de pornire de 50 de euro.

Totodată, vor fi scoase la vânzare cu acest prilej mai multe manuscrise al lui Nicolae Iorga, care au preţuri de pornire de 75 de euro, o scrisoare a romancierului Victor Hugo şi o scrisoare a romancierului Honoré de Balzac, purtând semnătura olografă (fiecare la un preţ de pornire de 1.800 de euro) şi o depeşă transmisă de Împăratul Napoleon Bonaparte, purtând semnătura olografă (cu un preţ de pornire de 2.200 de euro).

abonare newsletter