Actualitate
Autorii clujeni scriu cărți de calitate
Fiindcă de obicei la începutul anului nou se trage linie pentru a se vedea ce a fost bine și ce a fost rău în anul precedent, site-ul bookaholic îndeamnă cititorii să tragă linie și să voteze cele mai bune cărți românești ale anului 2015.
Sursă poză: wolfson.cam.ac.ukÎntr-o vreme în care cititul nu mai reprezintă o prioritare, iar editurile publică orice pentru bani este greu pentru cei care într-adevăr iubesc lectura să distingă calitatea din atât de multă cantitate.
Bookaholic este un site dedicați iubitorilor de literatură, axându-se pe cărți nou apărute, cronici, interviuri cu diverși autori și de trei ani încoace se ocupă de acest sondaj pentru a afla care este cea mai bună carte scrisă de autori români, publicată în anul precedent.
”Cărțile care au intrat în sondaj, redate în lista de mai jos, au fost alese după aceleași criterii ca anii trecuți: am selectat volumele de literatură apărute în anul 2015 în categoriile „Roman”, „Poezie” și „Proză scurtă”. Prin urmare, lipsesc cărțile de specialitate, critică, memorialistică, studii culturale, eseistică ș.a.m.d., deși, firește, au fost destul de multe publicate. Am preferat să rămânem la aceste categorii pentru că ele au gradul cel mai mare de popularitate” spune Eli Bădică, inițioatoarea acestui proiect.
Printre zecile de cărți nominalizate, există și titluri ale unor autori clujeni, precum: Constantin Cubleșan, Radu Țuculescu, Alexandru Vlad, Ștefan Manasia etc.
Constantin Cubleșan, în ciuda faptului că și-a obișnuit cititorii cu cărți de critică, de data aceasta vine cu romanul ”Ceasornicul”. Din păcate, despre romanul marelui critic nu au putut fi găsite foarte multe detalii.
Radu Țuculescu publică Mierla Neagră, un exemplu perfect a prozei sale ajunse la maturitate. Romanul este de fapt o biografie ce ilustrează viața unui violonist al cărui destin este cuprins de ratare încă înainte de a-și începe cariera din cauza unui incident nefericit.
Omul de la fereastră, ultimul roman scris de Alexandru Vlad, înainte de moartea subită a acestuia, își face loc printre cele mai bune cărți scrise în anul 2015, spunându-se că este volumul în care autorul a investit cel mai mult. Adam, personajul principal, caută să înțeleagă istoria propriei sale vieți, iar investigația este una plină intensă.
Ștefan Manasia surprinde cu cel de-al cincilea volum al său, Cerul senin, o carte de poeme care au fost inspirate de către fiica sa.