Actualitate

Când scăpăm de obeliscurile de la intrările în oraş? Instalarea unor mesaje noi, blocată de probleme juridice legate de terenuri

Cluj-Napoca îşi salută în continuare vizitatorii tot cu totemurile vechi, rămase moştenire din timpul regimului comunist. Din 2008, Primăria tot încearcă să schimbe obeliscurile vechi şi degradate.

Când scăpăm de obeliscurile de la intrările în oraş? Când scăpăm de obeliscurile de la intrările în oraş?

Primăria Cluj-Napoca a realizat anul trecut un concurs pentru schimbarea intrărilor în oraş. Cu toate acestea, instalarea noilor mesaje se tărăgănează din cauza unor probleme juridice legate de proprietatea terenurilor. Mai exact, o parte din terenurile pe care se doreşte ridicarea turnurilor noi la intrarea în oraş nu sunt ale Primăriei. “Suntem în faza de proiectare, dar avem o mică problemă cu suprafaţa de teren de sub nişte locaţii care ţin de Compania Naţională de Autostrăzi. Este o dispută cu privire la terenul care se află sub locaţiile propuse. Sper ca în luna februarie să se lămurească acest lucru pentru a intra în linie dreaptă pentru că avem concursul câştigat, avem proiectarea practic demarată. Mai avem de rezolvat această nuanţă cu privire la proprietatea terenului de sub aceste amplasamente. Ştiţi bine că înainte de 1989 era simplu pentru că era un singur proprietar. Acum, avem mai mulţi proprietari”, a declarat primarul Emil Boc, în urma unei întrebări adresată de consilierul local Ioan Bîldea.

Turnul câştigător va fi folosit şi ca spaţiu expoziţional

Anul trecut, în luna martie, Primăria a desemnat câştigătorul concursului organizat pentru realizarea unor mesaje noi la intrarea în oraş. Câştigător a fost un turn realizat de arhitectul Alexandru Nicolae Fleşeriu. Semnalizarea de intrare în oraş propusă de câştigător este o structură metalică sub forma unui turn care să poată fi folosit ca spațiu de expoziție temporar. “Obiectul oferă o altă experienţă pentru cel care coboară din maşină. Poate urca pe treptele interioare şi să observe expoziţii temporare în interiorul turnului împreună cu imagini ale oraşului prin fâşiile orizontale ale structurii”, este ideea care stă în spatele Turnului, explicată de membrii echipei.


Intrările în municipiu care vor fi schimbate sunt: intrarea/ieşirea dinspre Turda; intrarea/ieşirea dinspre Floreşti; intrarea/ieşirea dinspre Chinteni; intrarea/ieşirea dinspre Baciu; intrarea/ieşirea dinspre Someşeni; intrarea/ieşirea dinspre Apahida.

Şi în cartiere vor fi amplasate mesaje legate de Cluj-Napoca, de evenimentele din oraş şi de proiectele Primăriei.


Obeliscurile vechi nu transmit nimic despre oraş

Primăria Cluj-Napoca a avut în plan să schimbe obeliscurile din oraş în anul 2008 când a fost organizat un concurs de idei, dar din cauză că ideile au fost foarte slabe, s-a renunţat la această idee.

La ora actuală, porţile de intrare în Cluj-Napoca nu spun nimic despre municipiu în afara clasicului “Bine aţi venit!” şi numele oraşului inscripţionat pe plăcuţe sau pe obeliscuri vechi din perioada comunismului. În cel mai bun caz, pe unele bannere la intrarea în oraş, alături de mesajul de bun venit este scris “visit Cluj”, pe o tablă sunt scrise oraşele înfrăţite, iar pe obeliscul de la intrarea dinspre comuna Baciu este un mesaj care abia dacă se mai descifrează: “Oraş martir – Cluj-Napoca. Cinste eroilor 1989 – 1994”. Alte indicii despre Cluj-Napoca lipsesc cu desăvârşire astfel că un turist care nu a mai pus niciodată piciorul în oraş nu află nimic despre locul în care va intra.


La intrările dinspre Turda şi Dej au fost ridicate în perioada comunismului două obeliscuri pe care este inscripţionat numele municipiului. De atunci însă, acestea nu au mai fost întreţinute şi nici reparate astfel că acum se află într-o stare deplorabilă: cad bucăţi de tencuială din ele, au fost vandalizate, iar unele litere din numele oraşului au picat. Lângă obeliscul de la intrarea dinspre Baia Mare – Dej sunt trei catarge tricolore care, cel mai probabil, datează din mandatul de primar al lui Gheorghe Funar.

abonare newsletter