Actualitate

Poliţiştii locali evaluează clădirile degradate din centrul Clujului

O hotărâre privind completarea şi modificarea regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor şi terenurilor neîngrijite din Cluj-Napoca a fost votată în şedinţa de Consiliu Local de miercuri.

Un articol care permite ca poliţiştii locali să îşi pună semnătura pe fişele de evaluare a clădirilor a stârnit nemulţumirea unor consilieri locali, dar cu toate acestea, proiectul a fost votat în forma iniţială astfel că Poliţia Locală, practic, stabileşte cât de degradate sunt clădirile aflate în vizorul Primăriei Cluj-Napoca.

“Anexa 6 la Regulament va fi întocmită de către poliţistul local şi va fi semnată de către şeful Serviciului Control Urbanism şi disciplina în construcţii/şeful Serviciului Control Protecţia Mediului, directorul executiv al Direcţiei Inspecţie şi Control şi primar”, scrie în hotărârea de Consiliu Local. De asemenea, poliţiştii locali îşi vor pune semnătura şi pe alte anexe ale fişelor de evaluare a clădirilor.


Clădirile degradate care vor fi evaluate şi de către poliţiştii locali vor fi supraimpozitate cu 500% dacă nu vor fi reparate de către proprietar în termenul legal, impus de Primărie (15 august al fiecărui an fiscal). Majorarea impozitelor de către autorităţile locale este posibilă odată cu apariţia noului Cod Fiscal.

În Cluj-Napoca, se derulează programul Marea Refaţadizare care presupune ca proprietarii clădirilor degradate din centru să facă lucrările de reparare a faţadelor. Deocamdată, programul este un eşec, foarte puţini proprietari începând modernizarea imobilelor.


În total, fațadele a aproape 1.000 de clădiri degradate din centru trebuie reparate. Programul a fost anunțat în anul 2013, s-a făcut contabilizarea imobilelor cu probleme, au fost trimise somații, dar efectul a fost zero. Nimeni nu a făcut nimic, iar clădirile cad în capul trecătorilor.

abonare newsletter