Actualitate
Moldovenii, plăcut impresionați de Cluj
Primii zeci de turiști din Republica Moldova, dintr-un grup care va număra în final 1.000 de persoane, care vizitează Clujul în cadrul unui program touristic, au ajuns săptămâna aceasta în capitala Transilvaniei.
Unii dintre ei, aflați pentru prima dată în România, spun că cel mai mult i-a impresionat în țara noastră faptul că oamenii sunt relaxați, primitori, că străzile sunt curate și că există parcuri și locuri frumoase în care te poți plimba.
Cei mai tineri dintre vizitatorii moldoveni au planuri de studii în țara noastră, iar unii chiar speră că până vor termina facultatea Republica Moldova va fi unită cu România.
Jurnalistă din Moldova, impresionată de România
Mihaela este o tânără jurnalistă din orașul Glodeni, aflat în nordul Republicii Moldova, un oraș cu aproximativ 20.000 de locuitori, pe care tânăra îl descrie, cu ezitare, ca pe oraș care "nu este atât de mare" și fără o infrastructură puternică.
"Prima oară când am venit în România am fost în Munții Maramureșului, a fost un traseu pe care l-am revăzut și acum, în drum spre Cluj. Din prima mea interacțiune cu Români m-am îndrăgostit de ea și revin cu drag, pentru că vin acasă. Din Cluj, din ce am văzut, mi-a plăcut panorama de pe Cetățuie, de unde se vedea tot orașul, parcurile sunt foarte verzi...Toți prietenii pe care-i am aici mi-au spus că o să rămân impresionată", a spus Mihaela.
Promvează tradițiile românești
Ea povestește că provine dintr-o familie care promovează valorile tradiționale românești și că astfel de vizite o ajută să cunoască oameni noi, care gândesc poate altfel decât știe ea și de la care poate afla lucruri interesante.
"Vizităm locuri foarte frumoase, ceea ce la noi...avem și noi rezervații foarte frumoase, dar nu avem munte și mare, ceea ce este extraordinar și sunt foarte aproape de noi și așa avem posibilitatea să venim aici. Îmi place foarte mult să călătoresc și venind aici mă ajută în dezvoltarea mea personală, cunosc oameni deosebiți, suntem într-un grup de 50 de oameni minunați aici", a precizat Mihaela.
Salariile, mult mai mari în România
În ceea ce privește planurile sale de viitor, tânăra își dorește foarte mult să urmeze un masterat în comunicare, în România, la București sau poate chiar la Cluj.
"Am foarte mulți prieteni în România și chiar discutam cu ei despre salariile care se primesc aici. Așa am aflat că aici aș putea primi, ca tânăr specialist, 800 de lei, ceea ce ar fi un salariu mult mai mare decât ce aș primi eu. Am vrut recent să mă angajez într-o instituție de la noi și îmi ofereau un salariu cam de 100 de euro cu care eu ar trebui să mă descurc", a povestit Mihaela.
Maria, o altă femeie, un pic mai în vârstă decât Mihaela, face această călătorie alături de fetița sa. Maria vine din orașul Rezina, de pe malul Nistrului, din raionul Șoldănești.
"Mergeam pe malul Nistrului, am pescuit, am urcat dealuri, vii. Am avut o copilărie foarte interesantă. Acum sunt controlor, controlez marfa la o firmă din Italia care produce la noi", a spus Maria, care a mai povestit că a avut mulți frați mai mici pe care a trebuit să-i crească alături de părinții ei, iar cel mai mic dintre ei, de 14 ani, este încă în grija ei.
Maria este pentru prima dată în Cluj și în România și spune că și-a dorit foarte mult să ajungă să vadă țara noastră.
"Am avut mare dorință să ajung aici și în sfârșit am auzit de acest program și am venit. Nu a fost neapărat o problemă de bani, ci de timp, de situația de acasă, copil, soț...", a spus Maria.
Clujenii, primitori cu moldovenii
Cel mai mult, a subliniat ea, în Cluj a impresionat-o situația oamenilor și faptul că au fost foarte primitori cu grupul lor, dar și curățenia din oraș, faptul că ai ce să vezi și că este un loc înverzit.
"Orașul nostru e foarte mic... e mic. Acolo toți oamenii se știu între ei. Vizitele acestea ne ajută să vedem cum trăiesc alți oameni, ce cultură au, ce educație. E bine să vezi cum trăiesc alți oameni", a spus Maria.
„Parcă ești acasă”
Femeia a subliniat că, vorbind de mică limba română, îi este mult mai ușor să aibă experiența vizitării unei alte țări într-un loc în care înțelege ce se vorbește în jurul ei.
"Parcă ești acasă, că știi unde te duci, ce vrei să cumperi, este foarte ușor. Am vrea să trăim și noi așa frumos ca aici. La noi fiecare e pentru dânsul, nu mai au respect pentru cei din jur", a spus Maria.
Vizita celor câteva zeci de cetățeni din Republica Moldova are loc în cadrul unui program național de înfrățire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Scopul programului este de a-i familiariza pe basarabenii care participă la aceste acțiuni cu informații legate de istoria și cultura României, dar și de a le prilejui călătorii în țara noastră.
Astfel, în cursul acestei săptămâni, primul grup sosit la Cluj a vizitat unele dintre cele mai interesante obiective turistice din județ, cum ar fi Grădina Botanică, Cetățuia, Catedrala Schimbarea la Față, Obeliscul Carolina, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, dar și Dejul sau Turda.
"Inima Ardealului, Clujul, este un loc pe care foarte mulți basarabeni doresc să îl cunoască, primim multe solicitări în acest sens. Cel mai probabil acest lucru se datorează faptului că municipiul Cluj-Napoca este una din capitalele istorice ale Transilvaniei, al doilea oraș ca mărime din țară, un exemplu de civilizație și de consens etnic. Aceste realități trebuie cunoscute pentru a servi drept model basarabenilor, pentru a le înfățișa adevărata față a României", a declarat organizatorul programului, George Simion.