Actualitate

Untold: Trafic îngreunat şi explozia preţurilor la chirii. Câte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în cele două zile de festival

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Untold oferă nu numai distracţie pe săturate şi muzică până în zori pentru zecile de mii de tineri participanţi, dar şi trafic rutier deviat în zona stadionului Cluj Arena, un parcul public blocat de garduri şi o explozie a preţurilor la chirii.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Untold oferă nu numai distracţie pe săturate şi muzică până în zori pentru zecile de mii de tineri participanţi, dar şi trafic rutier deviat în zona stadionului Cluj Arena, un parcul public blocat de garduri şi o explozie a preţurilor la chirii.

Complexul Cluj Arena a devenit în acest an o adevărată fortăreaţă în mijlocul oraşului, cu garduri metalice acoperite cu materiale publicitare astfel încât privitorii să nu poată vedea nimic înăuntru. Kilometri de garduri înconjoară parcul şi cele două obiective sportive, accesul fiind drastic supravegheat de agenţi de pază, jandarmi şi voluntari ai Untold şi permis doar pe baza unei brăţări, scrie Mediafax.


Cine vrea să intre, de exemplu, de pe strada George Coşbuc în incinta fortăreţei Untold, nu are decât fie să înconjoare întreg Parcul Mare şi să intre dinspre Opera Maghiară, fie să o ia în stânga pe străduţe lăturalnice şi să intre pe partea dinstre Sala Polivalentă.

Din raţiuni de securitate, nu este permis accesul cu rucsacuri sau genţi, sticle de apă sau umbrele, control la porţile de intrare fiind făcut ”la sânge”.


Dar, odată ajuns în interior, ”festivalierul”, termen inventat anul trecut de organizatorii Untold, are parte de tot ce doreşte, de la scene amplasate în parc, până la scena principală din incinta Cluj Arena sau cea de pe platoul din faţa Sălii Polivalente, până la mâncare şi băutură oferite de ”vendori” agreaţi. Zecile de mii de spectatori sunt aşteptaţi, printre altele, cu bere care costă între 7 şi 8 lei, cu suc la 7 lei sau apă la 6 lei, cu burgeri la 18 – 20 de lei sau cu pizza la 25 de lei.

Chirie pe patru zile, dublă faţă de chiria lunară, dar s-au cerut şi 7.600 de lei pentru un apartament cu 4 camere


Untold a adus cu sine nu numai muzică, ci şi o explozie a preţurilor la chirii, fenomen început anul trecut şi care a continuat şi în acest an, atingând noi cote. Cererea de locuri de cazare pentru zeci de mii de persoane venite din ţară sau strănătate s-a concretizat prin lipsa camerelor de hotel sau pensiuni pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului Cluj-Napoca, rezervările fiind făcute cu luni de zile înainte.

De asemenea, clujeni întreprizători au descoperit o afacere în închirierea apartamentelor pe durata celor patru zile ale festivalului, la preţuri duble faţă de o chirie normală lunară. Astfel, un apartament cu două camere în cartierul Mănăştur, situat la 10 minute de Cluj Arena, se închiriază cu 1.500 de lei, iar un apartament cu o cameră, situat peste Someş, vis-a-vis de stadion, se închiriază cu 2.000 de lei.


Tot 2.000 de lei (450 de euro) s-au cerut şi pentru ”o garsonieră confort I, mobilată şi utilată, cu wi-fi”, situată la 20 de minute de mers pe jos de Cluj Arena.

Preţurile cresc, însă, odată cu numărul de camere oferite şi care pot găzdui 5 - 6 persoane, în funcţie de numărul de paturi, ajungând la 2.700 de lei, rccordul fiind deţinut de un clujean care a cerut 7.600 de lei pentru închirierea unui apartament cu 4 camere în zona Mărăşti, în cealaltă parte a oraşului faţă de stadion.


Peste 600 de persoane au necesitat asistenţă medicală

Controalele severe şi prezenţa a peste 1.200 de forţe de ordine – poliţişti, poliţişti locali, agenţi ai unei firme private de pază, jandarmi, a dus la înregistrarea unui număr mic de probleme specifice. Astfel, jandarmii au depistat un tânăr care avea asupra lui droguri, cazul fiind trimis Parchetului pentru soluţionare, şi au aplicat avertismente şi amenzi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar şi amenzi de peste 2.500 de lei pentru comerţ stradal ilicit. Au mai fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru consum de băuturi alcoolice, refuzul legitimării, pătrundere ilegală în incinta festivalului prin escaladarea gardului, amenzile depăşind 3.300 de lei.

De asemenea, la spitalul mobil amplasat în zona Cluj Arena, medicii au oferit asistenţă unui număr de peste 600 de persoane pentru luxaţii şi stări de rău, cauzate de băutura în exces, dintre care 15 au fost transportate la UPU Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter