Actualitate

Incendierea gunoaielor de la Pata Rât, ilegală, dar “acceptată” tacit de autorităţi

Incendiul de duminică noaptea de la groapa de gunoi de la Pat Rât este cel de-al treilea în decurs de câteva luni, iar autorităţile nu suflă o vorbă despre cauzele izbucnirii flăcărilor. Ce să mai vorbim despre identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Cinci luni au trecut de la ultimul incendiu, timp în care ancheta bate pasul pe loc. Să nu mai mire pe nimeni dacă nici de această dată nu vor fi identificaţi responsabilii de acest dezastru ecologic.

Interesant este că toate cele trei incendii au avut loc în weekend, ceea ce ridică suspiciunea rezonabilă că ar putea fi vorba de un foc pus intenționat, care a scăpat de sub control. Această metodă a fost folosită adesea în trecut pentru a reduce cantitatea de deșeuri din rampa de gunoi. Este foarte puţin probabil să fie vorba de o autocombustie având în vedere faptul că la primele două incendii a plouat abundent.

“Cauza probabilă care a dus la producerea acestui incendiu este în curs de cercetare” este poezia pe care o repetă de fiecare dată angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj după fiecare eveniment de acest gen de la Pata Rât.


„S-au depus mai multe plângeri penale în cazul incendiilor de la groapa de la gunoi de la Pata Rât. S-au deschis dosare penale. Poliţia face cercetări pentru tragerea la răspundere a vinovaţilor”, spun, de cealaltă parte, poliţiştii după fiecare dezastru care are loc la groapa de gunoi a oraşului.

Se ascund după lege

Este greu de crezut cum de atâtea luni nu se poate identifica modalitatea în care focul pune stăpânire pe munţii de gunoaie sau cine “se joacă cu chibriturile” la Pata Rât, în condiţiile în care administratorii rampelor de gunoi spun că în zona există camere de supraveghere şi perimetrul este păzit.


Dezastrul provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât i-a marcat de fiecare dată pe locuitorii din zonă, în ultimele luni, zeci de persoane primind îngrijiri medicale pentru intoxicaţie cu fum. Nu doar cei din Pata Rât sunt afectaţi, ci şi locuitorii întregului cartier Someşeni. Mai mult, şi zborurile de pe aeroport sunt afectate de fiecare dată când fumul gros şi înecăcios învăluie oraşul.

Chestionaţi în legătură cu concluziile anchetelor precedente, reprezentanţii ISU Cluj s-au ferit să dea un răspuns concret motivând că nu pot să ofere aceste informaţii fără o solicitare scrisă în baza Legii 544/2001, în timp ce reprezentanţii IPJ Cluj spun că după incendiul de la Pata Rât din 7 mai a fost deschis un dosar penal in rem (nu există o persoană cercetată în cauză) pentru distrugere prin incendiere, iar poliţiştii încă desfăşoară activităţi de cercetare.


Cum a făcut-o şi la incendiile precedente, Monitorul de Cluj prezintă ipotezele pe care anchetatorii ar trebui să le ia în considerare dacă într-adevăr s-au depus plângeri penale în aceste cazuri. Poate de data aceasta responsabilii vor fi prinşi. Sau nu.

Reducerea volumului deșeurilor: municipiul şi judeţul se confruntă de ani buni cu o criză a gunoaielor prin nefinalizarea Centrului de Deşeuri. Chiar dacă pentru oraş s-a găsit soluţia construirii unei rampe temporare (sau a mai multor rampe) de către Primărie şi RADP Cluj asta nu înseamă că acestea nu se vor umple la un moment dat. Oricum, rampa dă deja pe dinafară.


Provocarea unui scandal public: Dacă rampa va arde în continuare există mari şanse ca deşeurile clujenilor să nu se mai ridice, fiind o chestiune de zile până când oraşul ar fi sufocat şi s-ar împuţi. Cluj-Napoca nu e străin de transportarea deşeurilor în alte judeţe. Anul trecut, clujenii au plătit mai mult pentru ridicarea gunoiului în condiţiile în care deşeurile au fost transportate ba la Alba Iulia, ba la Oradea şi în alte judeţe din ţară.

Încercarea unei firme concurente de a demonstra că situaţia a scăpat de sub control pentru a obține un contract public pentru depozitarea gunoiului: Anul trecut, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a prezentat intenţia unei firme de salubrizare din Bucureşti, Prosal, de a construi o noua rampă temporară de depozitare a deşeurilor la Turda.


Greşeală. Au vrut să dea foc la rampa lui Boc şi au greșit "adresa". Noaptea toate gunoaiele put la fel, era posibil să fi vizat groapa de lângă. Actuala rampa temporară de la Pata Rât este amenajată în vecinătatea vechii rampe, închisă în urmă cu câţiva ani, care aparţine de Consiliul Judeţean. Şi aici, în ultima lună au avut loc incendii de mai mari sau mai mici dimensiuni, fără ca nimeni să fie tras la răspundere.

Romii care scormonesc printre gunoaie ca să distrugă stratul de deasupra, deja "recoltat", şi să ajungă la deșeurile nesortate, aflate la adâncime.

Încercarea de a provoca o situație de urgență, după modelul deja "patentat" de CJ şi Nord Conforest, şi să obțină repede fonduri suplimentare "pentru stingere".

Pompierii s-au luptat cu flăcările 19 ore

Pompierii clujeni au reuşit, luni, după 19 ore de intervenţie, să stingă incendiul izbucnit duminică pe rampa privată temporară de depozitare a deşeurilor menajere din zona Pata Rât din Cluj-Napoca.

“Incendiul izbucnit duminică seară la o rampă privată temporară din zona Pata Rât a fost stins de pompierii ISU Cluj după peste 19 ore, aceştia intervenind cu şase autospeciale, la care s-au adăugat două buldoexcavatoare. A fost o intervenţie de lungă durată, deoarece au fost focare de foc în profunzime şi a fost dificilă intervenţia pentru a se ajunge la ele şi a le stinge. Au luat parte la acţiunea de stingere a incendiului un număr de 20 de pompieri. Cauzele izbucnirii focului nu sunt cunoscute, se vor face cercetări în acest sens pentru stabilirea modului în care s-a produs incendiul”, a declarat, luni, presei, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj a prelevat probe de aer pentru analizarea compuşilor rezultaţi în urma arderii, dând totodată asigurări că fumul degajat nu prezintă risc de poluare. În total au ars deşeuri menajere de pe o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi, adică aproape un sfert din rampa de gunoi. Nu au existat victime. Poliţia a deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă în acest caz.

Dorin Mureşan, administratorul rampei de gunoi, a explicat că deşeurile nu sunt toxice, dar că are suspiciunea că focul a fost pus intenţionat, în condiţiile în care recent a interzis accesul persoanelor neautorizate în acest loc, mulţi localnici venind să caute prin deşeuri.

2000 de mp au ars în totalitate

Potrivit lui Mircea Vereș, reprezentantul firmei SC Salprest Rampă, cea care administrează rampa, există posibilitatea ca focul să fi fost pus și urmează să fie verificate înregistrările video.

"Incendiul a fost provocat de persoane necunoscute. Avem înregistrări video și vom face plângere la Poliție. Rampa are o suprafață de 2.000 de mp, arde întreaga rampă", a precizat Mircea Vereș.

”La faţa locului s-a deplasat o echipă care a deschis un dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă in rem. De asemenea, administratorul rampei de gunoi a depus şi el o plângere”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Carmen Jucan.

Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune. În luna mai, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fără să fie înregistrate victime.

abonare newsletter