Actualitate

“Să nu cădem în capcana de a confunda interesul public cu interesul publicului”

Directorul editorial al ziarului Monitorul de Cluj, Paul Niculescu, a vorbit joi la Radio Cluj despre campania “Cum să ocheşti o ştire falsă?”.

“Nu sunt doar știri false care apar în presă, sunt în general informații pe care lumea nu mai poate să le verifice. Să spunem că viteza cu care circulă poveștile în spațiul public, cu preponderență în spațiul online, face cvasi imposibilă verificarea acurateței informației. Și nu o spun doar ca jurnalist, nu o spun ca om preocupat de conținutul informației care se scurge în spațiul public, o spun și ca simplu consumator de informație. Aproape toți avem conturi de Twitter, de Facebook, citim pagini de internet adesea greu de atribuit cuiva anume. Pe toate aceste surse, pe toate aceste canale, cineva distribuie informație. Atunci când cineva spune că un personaj face ceva sau declară ceva este o informație, este o știre, în măsura în care ea ne influențează sau ne afectează viața. Problema este în momentul în care nu mai putem să verificăm unde este adevărul și unde începe minciuna. În esență, ce spune această campanie? Că trebuie să deschidem ochii, să ne uităm în această avalanșă de informație, să verificăm de unde vine informația, sursa știrii, să o comparăm cu alte știri din spațiul public, să ne întrebăm dacă acea sursă care distribuie conținutul respectiv este credibilă, este autentică, iar dacă răspunsul la această întrebare este nu, atunci clar acea informație, acea știre, nu merită băgată în seamă”, a spus Niculescu.

El a mai spus că nu trebuie să cădem în capcana de a confunda interesul public cu interesul publicului.


Contează valorile morale care fac legătura între jurnalist și profesia lui, între jurnalist și cititorii lui. Și aceste valori morale vor rămâne întotdeauna aceleași: buna credință, onestitatea față de publicul cititor, morala, acea morală pe care o învățăm cu toții în familie până către 7-8 ani, acele reguli obișnuite care ne fac să putem funcționa ca și societatea. De asemenea, este responsabilitatea față de interesul public și aici aș face o diferență între interesul public și interesul publicului. Dacă foarte multă lume vrea să citească despre accidente și despre scandaluri acela este interesul publicului, nu este interesul public. Interesul public este acela care afectează societatea în ansamblul ei. Este mai degrabă de interes public ceva ce se întâmplă în administrație cu banii noștri, cu bugetul localității în care locuim, cu bugetul țării, cu factorii de decizie politică, acela este de interes public, iar faptul că cutare acționar de la un club de fotbal a declarat ceva, a făcut ceva, acela nu e de interes public, e interesul publicului. Ca jurnaliști, nu ar trebui să cădem în capcana de a confunda interesul public cu interesul publicului”, a mai spus directorul editorial Monitorul de Cluj.