Actualitate

"BALENA ALBASTRĂ", un joc PERICULOS şi pentru copiii din România

Jocul "Balena Albastră", al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România.

După ce în alte state jocul a făcut victime, poliţiştii au demarat o campanie de prevenire. Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română vor să-i informeze pe elevi.

"Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale" este mesajul campaniei demarate de Poliţia Română pornind de la jocul "Balena Albastră", în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea şi chiar suicidul. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.


"Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web",explică reprezentanţii Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta şi alte denumiri, nu doar "Balena Albastră", aşa cum a fost iniţiat, efectele lui fiind aceleşi. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova.


"Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (...) Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile. Acordaţi-le timp celor dragi!", transmit poliţiştii.

Ministerul Educaţiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).


Psihologii atrag atenţia asupra schimbărilor pe care părinţii ar trebui să le remarce la tinerii predispuşi să participe la joc.

"Părinţii ar trebui să fie atenţi la orice abatere la comportamentul obişnuit al copilului pentru că corelarea dintre acţiune şi discurs ne conduce la cauza acestei evaluări a copilului în grupuri suspecte. El consideră că grupul de colegi de la şcoală sau familia îl respinge şi este foarte dureros să nu îşi găsească locul. Drept urmare, în astfel de grupuri îşi găseşte copii cu aceleaşi probleme ca ale lui iar prin formele de evadare în pericol îşi descarcă toate emoţiile şi trăirile negative. Părinţii trebuie să înţeleagă trările şi transformările interioare şi să găsească alternative la un astfel de joc, nu să îl certe sau să îl pedepsească, ci să îi ofere copilului activităţi care să îi distragă atenţia de la un joc atât de periculos", a spus Keren Rosner.

Etichete: pericol Sinucidere
abonare newsletter