Actualitate

Istoricul Lucian Boia vrea Clujul fără Napoca. "Condiţia istorică şi culturală a Clujului era aceea de oraş mai mult unguresc decât românesc"

Într-o opinie intitulată "Varză à la Cluj-Napoca", istoricul bucureștean Lucian Boia spune că "nu e echitabil ca municipiul să se numească Cluj-Napoca, iar judeţul a cărui capitală este să-şi spună doar Cluj" și lansează ideea ca orașul să fie rebotezat din Cluj-Napoca în Cluj.

"Cum e corect: Cluj sau Cluj-Napoca? Gândiţi-vă bine înainte de a răspunde. Dând un răspuns nepotrivit, riscaţi să vi se pună la îndoială patriotismul sau să fiţi pur şi simplu taxat drept trădător de neam şi de ţară. E bine să ştiţi că oraşul a fost rebotezat în anii comunismului, devenind din Cluj, Cluj-Napoca, naş de botez fiindu-i nimeni altul decât Nicolae Ceauşescu, dacă aţi auzit de el. Puţin respect, aşadar", își începe Boia opinia.

Boia mai spune că în preajma Primului Război Mondial la Cluj erau înregistrați peste 40.000 de vorbitori de limbă maghiară, față de numai 6.000 de români.


"De fapt, ce era în neregulă cu Clujul? Îi suna numele prea ungureşte? N-aş zice. Forma întâlnită în documentele medievale, redactate în latină, nu în maghiară, este Clus. Clujul românesc e în fond mai apropiat de această denumire, să-i spunem neutră, decît ungurescul Kolozsvár. Şi atunci? Poate că supărarea nu privea atât numele, cât, în genere, condiţia istorică şi culturală a Clujului, aceea de oraş mai mult unguresc decât românesc, până nu cu multă vreme în urmă. În preajma Primului Război Mondial erau înregistraţi la Cluj peste 40.000 de vorbitori de limbă maghiară, faţă de numai 6.000 de români. Şi în perioada interbelică, maghiarii rămân majoritari. Raportul numeric s-a inversat în anii comunismului, iar astăzi românii sunt într-o netă majoritate. Vorbim însă de acelaşi oraş? Oficial, Clujul nu mai există; i-a luat locul Cluj-Napoca", continuă Boia.

Istoricul se întreabă la final la ce mai e bună denumirea de Napoca.


"Vreau să spun la Cluj-Napoca, cred că şi aici lucrurile s-ar cuveni să fie duse pînă la capăt. Mai întâi, nu e echitabil ca municipiul să se numească Cluj-Napoca, iar judeţul a cărui capitală este să-şi spună doar Cluj, lipsindu-i parcă ceva. La urma urmei, şi locuitorii judeţului sunt la fel de daco-romani precum clujenii. Am zis clujenii? Chiar, cum trebuie zis? «Clujeni-napoceni», spuneţi? Nu-mi vine să cred, e prima oară când aud aşa ceva. Mai bine, simplu, «napoceni», şi gata. E curios totuşi cum oamenii se încăpăţânează să-şi spună tot «clujeni», ca pe vremuri. E clar că încă se simt mai mult clujeni decât napoceni. Şi atunci te întrebi la ce mai e bună Napoca. Doar pentru a păstra ceva din moştenirea spirituală şi din viziunea istorică a lui Ceauşescu? Am o idee, poate prea îndrăzneaţă, aproape utopică: ce-ar fi să rebotezăm oraşul încă odată, şi din Cluj-Napoca să-l facem Cluj?"

În urmă cu patru ani, directorul institutului de istorie "George Bariţiu", academicianul Nicolae Edroiu, declara pentru presa locală că nu este oportună schimbarea denumirii orașului.


"După Revoluţie au fost discuţii să se revină la vechea denumire, dar e foarte complicat. Eu zic că e justificat să rămână denumirea care este acum. De exemplu, dacă se schimbă numele unei străzi, se schimbă buletinul, şi toţi cei care locuiesc acolo trebuie să meargă cu toate actele să le schimbe. Eu nu sunt pentru schimbări de denumiri nici la localităţi, nici la străzi; cele care sunt e bine să rămână".

Și istoricul Tudor Sălăgean este de părere că organizarea unui referendum pentru schimbarea denumirii oraşului ar putea genera tensiuni nedorite. "Iniţiativa adăugării denumirii localității antice Napoca la numele Clujului a fost promovată, în momentul respectiv, de reprezentanţi ai cercurilor academice și universitare, iar mulţi dintre istoricii de astăzi susţin denumirea Cluj-Napoca. Prin urmare, nu se poate spune că susţinătorii vreuneia dintre denumiri sunt mai intelectuali şi mai avizaţi decât susţinătorii celeilalte. Diferenţa dintre cele două părţi ester una de perspectivă şi de atitudine", spunea istoricul.


Și primarul Emil Boc se declara un susținător al actualului nume.

"Eu sunt un susţinător al municipiului Cluj-Napoca, în forma actuală, indiscutabil. Acest nume arată dimensiunea istorică, romană, forţa acestui municipiu de tradiţie latină. Ar fi o nebunie să se mai schimbe acte de identitate pentru că cineva are un moft sau are figuri în cap. Avem priorităţi mai mari decât schimbarea denumirii oraşului sau chestii de acest fel. Numai oamenii care n-au ce lucra se ocupă de asemenea lucruri", spunea Boc, adăugând că actualul nume al oraşului, Cluj-Napoca, "sună bine şi are forţa realităţii".

abonare newsletter