Actualitate

Alpinişti, despre tragedia din Retezat: “Muntele nu e ucigaş, oamenii fac greşeli”

Alpiniștii români Zsolt Torok (Arad) și Vlad Căpușan (Cluj), care au pornit de câteva zile într-o nouă expediție în Himalaya, au vorbit despre tragedia din Retezat.

Cunoscutul alpinist român, arădeanul Torok Zsolt, plecat în Himalaya pentru a realiza o premieră mondială, împreună cu Vlad Căpuşan, spune, referindu-se la tragedia din Retezat, că „accidentele se întâmplă din cauza erorii umane. Muntele nu este ucigaş, nu îşi ia tributul".

Alpinistul Torok Zsolt, care spune că are o experienţă de 30 de ani în acest sport, crede că accidentele se întâmplă din cauza erorii umane.


„Alpinismul se practică în toate ţările europene şi mai ales în ţările avansate, mai puţin în ţările din lumea a treia. (...) Dacă se întâmplă un accident în oricare domeniu, consultaţi specialiştii în primul rând. Cu experienţă de 30 ani în domeniu, vă spun că accidentele se întâmplă din cauza erorii umane. Muntele nu este nici ucigaş, nu îşi ia tributul. Oamenii fac greşeli iar pentru a demonstra asta puteţi consulta statistica poliţiei rutiere”, a scris alpinistul arădean Torok Zsolt, care se află acum în Himalaya.

Alpinistul arădean crede că fiecăruia i se poate întâmpla asta oricând şi „ce ne-a scăpat, pe lângă ocrotirea divină, este faptul că am avut încredere în îndoielile noaste”, a mai arătat Torok Zsolt.


La rândul său, Vlad Căpuşan, cu o experienţă de 17 ani în alpinism, spune că muntele e un loc sălbatic şi uneori periculos, “dar în majoritatea cazurilor condiţiile sunt previzibile, iar riscul e obiectiv”,

“Mi-e greu să mă gândesc că doi copii cu potenţial s-au dus pentru totdeauna, dar mi-e şi mai greu să înţeleg felul în care unii oameni s-au folosit de această tragedie pentru un plus de vizibilitate şi audienţă folosind nişte titluri patetice. Muntele nu ucide şi nici nu îşi ia ofranda. Da, muntele e un loc sălbatic şi uneori periculos, dar în majoritatea cazurilor condiţiile sunt previzibile, iar riscul e obiectiv. Lipsa experienţei şi deciziile pripite pot duce la dezastru la fel ca şi în alte activităţi. Există totuşi o diferenţă uriaşă între un traseu dificil şi unul periculos. Probabil cea mai importantă abilitate în alpinism e managmentul riscului. O evaluare corectă a condiţiilor de pe munte trebuie să stea în faţa oricârui vârf, record sau pas făcut. La sfârşitul zilei, adevăratul vârf e întotdeuna acasă, restul e pură aventură. Geta şi Erik s-au dus pentru todeanuna, în schimb, lecţia acestei tragedii, sper că va salva vieţii pe viitor”, a spus Căpuşan.


Doi copii, campioni la alpinism, au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat. De asemenea, cinci persoane surprinse de avalanşă, printre care şi taţii celor doi copii, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din judeţul Hunedoara pentru investigaţii.

abonare newsletter