Actualitate
Aplicaţie pentru telefon, de monitorizare a alunecărilor de teren şi avalanşelor, prezentată la Cluj
O echipă de IT-işti din Cluj-Napoca a realizat în cadrul hackathon-ului NASA Space Apps Challenge, o aplicaţie pentru telefonul mobil de monitorizare a alunecărilor de teren şi a avalanşelor prin care un utilizator poate anunţa dacă are sau nu nevoie de ajutor.
Aplicaţie pentru telefon, de monitorizare a alunecărilor de teren şi avalanşelor, prezentată la ClujAurelian Cotuna, membru al echipei care a realizat aplicaţia, a declarat, presei că aplicaţia Slide Scape monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA.
„Am venit cu un sistem, cu o aplicaţie pentru telefonul mobil, care monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA. În momentul în care un utilizator al aplicaţiei se află într-o zonă de pericol va primi o notificare pe telefon pe care va trebui să o oprească. Dacă o opreşte în zece secunde înseamnă că este conştient şi nu este prins sub dărâmături iar viaţa nu îi este pusă în pericol. Dacă apasă pe aplicaţie va avea două opţiuni, prima că este în regulă, şi a două care înseamnă că este conştient dar grav rănit. Este o soluţie de optimizare a modului în care putem salva vieţi”, a explicat Cotuna, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, aplicaţia emite sunete atât pentru persoanele din echipele de intervenţie, cât şi pentru câinii folosiţi la recuperarea victimelor prinse sub dărâmături. De asemenea, poate fi folosită în cazul alunecărilor de teren, dar poate fi extinsă la alte catastrofe – avalanşe, cutremure, inundaţii, dar chiar şi în caz de război sau de atacuri teroriste.
„Este un proiect cu care vrem să ajutăm lumea să fie mai bună, pentru că noi credem că putem provoca viitorul prin tehnologie, iar tehnologia mobilă este viitorul”, a mai spus reprezentantul echipei.
O altă aplicaţie prezentată la concursul de programare se numeşte Icarus a fost dezvoltată pentru oamenii obişnuiţi, pentru a înţelege mai bine la ce capacitate sunt panourile solare şi ce pot face cu ele.
„Beneficiarii sunt oamenii care vor să îşi instaleze acasă un sistem de panouri solare şi vor să ştie cât vor produce ale panouri şi dacă merită să investească în zona în care locuiesc în astfel de panouri. Aplicaţia se poate folosi şi pe telefonul mobil şi are un modul de istoric al zilelor cu soare care permite beneficiarului să vadă într-o perioadă de timp, ultimii 12 ani, de exemplu, că într-o anumită zonă dacă pune un panou solar poate obţine un kW pe zi. De asemenea, aplicaţia are şi parte de previziune meteo”, a precizat unul dintre membrii echipei care a realizat Icarus, Ionuţ Balazs.
Aplicaţiile Slide Scape şi Icarus au obţinut primele două locuri la hackathon-ul de la Cluj-Napoca.
Premiul publicului în cadrul hackathon-ului l-a obţinut aplicaţia Agrialtert, care îşi propune să ajute micul fermier, cel care are o mică livadă pe lângă casă sau o cultură agricolă, iar acesta să fie anunţat cu patru zile înainte cu privire la situaţiile meteo care pot provoca daune culturilor, cum ar fi îngheţul.
Robin Molnar, membru al echipei care a dezvoltat aplicaţia, a subliniat că se oferă şi recomandări fermierilor cu măsurile pe care aceştia trebuie să le ia pentru protejarea culturilor.