Actualitate

Topul aeroporturilor din România: Clujul face pasul spre 2 milioane de pasageri

Aeroporturile din România au fost tranzitate anul trecut de 16,4 milioane de pasageri. Cel mai mare număr de pasageri a atras anul trecut aeroportul Henri Coandă (Otopeni). Pe locul 2 se află Aeroportul Internațional Cluj, urmat de aeroportul din Timișoara. Cele trei aeroporturi au ţinut în spate peste 85% din totalul traficului aerian, în contextul în care în ţară există un total de 16 aeroporturi.

În total, aeroporturile din ţară au fost tranzitate anul trecut de 16,4 milioane de pasageri, traficul aerian ajungând astfel la un nou nivel record. Cel mai mare număr de pasageri a atras anul trecut aeroportul Henri Coandă (Otopeni), care a încheiat anul cu un trafic de aproape 11 milioane de pasageri. Spre comparaţie, Heathrow din Londra, cel mai mare aeroport european, are un trafic de pasageri de opt ori mai mare, Frankfurt de şase ori mai mare, iar Budapesta cu circa un milion de pasageri în plus faţă de Otopeni, scrie zf.ro.

Traficul celui mai mare aeroport din ţară reprezintă 67% din numărul de pasageri înregistraţi de aeroporturile din România. Podiumul este completat de aeroporturile din Cluj-Napoca (aproape 1,9 milioane de pasageri) şi din Timişoara (1,16 milioane de pasageri). Împreună, cele mai mari trei aeroporturi din ţară aduc 85% din traficul de pasageri total înregistrat pe cele 16 aeroporturi din România.


Aeroportul din Cluj-Napoca ar putea bifa o premieră în acest an prin apropierea de pragul de 2 milioane de pasageri.

Creşterea numărului de persoane care au ales să călătorească cu avionul vine în contextul în care veniturile românilor au crescut, companiile low-cost au venit cu tot mai multe promoţii, iar preţurile zborurilor au devenit din ce în ce mai accesibile. În plus, România a crescut în ochii străinilor ca destinaţie de vacanţă, în condiţiile în care este considerată o ţară mai sigură decât Turcia sau Franţa de exemplu, dar este văzută şi ca o parte a Europei încă necucerită.


De asemenea, evoluţia traficului aerian de pasageri anul trecut este pusă şi pe seama majorării numărului de zboruri de tip low-cost, finalizarea unor investiţii în modernizarea aeroporturilor care a condus la o creştere a atractivităţii în faţa operatorilor aerieni, faptul că sunt tot mai multe zboruri charter. Totodată, un alt factor care a determinat această evoluţie este lipsa unei infrastructuri rutiere dezvoltate, care a condus şi la creşterea atractivităţii zborurilor interne.

În total, circa 40 de companii aeriene activează pe plan local.

Etichete: curse aeriene
Ultimele Stiri
abonare newsletter