Actualitate

Legea vaccinării, la vot în aproximativ două săptămâni

Proiectul care a generat nemulţumirea celor care se opun vaccinării obligatorii, pe de o parte, şi cei care sunt îngrijoraţi de amploarea epidemiei de rujeolă care a făcut până acum zeci de victime urmează să fie votat de parlamentari peste aproximativ două săptămâni, precizează preşedintele Comisiei de Sănătate de la Senat, Laszlo Attila.

Proiectul privind vaccinarea a trecut miercuri de comisiile din Parlament.
 
Comisia juridică a Senatului a dat miercuri un aviz favorabil Legii vaccinarii, acceptând şi amendamentul propus de un senator potrivit căruia sunt exceptate de la vaccinare persoanele care fac dovada că sunt imuni la virusul împotriva căuia se administrează vaccinul.

“Am dus un dialog al surzilor”

“Azi (n.red) am primit ultimele propuneri de amendamente, am avut o întâlnire cu producătorii de vaccinuri, aceştia având câteva propuneri tehnice la lege. Am primit în sfârşit avizele de la celelalte comisii care sunt pozitive cu excepţia celor de la Comisia de buget-finanţe. În cursul săptămânii viitoare noi ne încheiem activitatea, iar apoi ne adresăm Biroului Permanent pentru a o pune pe ordinea de zi.


Vorbind de amendamentele aduse, practic, acum au apărut obligaţii  şi sancţiuni de la ministru şi minister până la toate instituţiile implicate dacă nu îşi fac treaba.

Pe de altă parte, din păcate am constatat în toată această perioadă că ducem un fel de dialog al surzilor unii utilizând pseudo-date ştiinţifice sau eronate atunci când încearcă să îşi argumenteze poziţia. Intenţiile unora este să facem un pas înapoi în privinţa vaccinării. De asemenea, sunt încercări de a aduce în prim plan o discuţie care e veche şi anume ce primează interesul  persoanei sau al comunităţi. Aici gravitează discuţiile, pentru că drepturile fundamentale ale omunlui în anumite condiţii pot fi restricţionate iar unul din acestea este sănătatea”, a delarat preşedintele Comisiei de Sănătate de la Senat.



Legea vaccinării, unul dintre cele mai superficiale proiecte legislative

Săptămâna trecută, Laszlo Attila declara la Cluj că proiectul Legii vaccinării este cel mai superficial act normativ pe care l-a văzut în cei cinci ani de carieră parlamentară.

Laszlo Attila a declarat că proiectul a trecut printr-un proces destul de dificil, care a avut ca scop transformarea sa într-o lege coerentă, demersul apropiindu-se de final. 'Este o lege care a fost scrisă, iniţial, cu foarte mult timp în urmă şi a trecut mult până a ajuns la Parlament. Trebuie să vă spun că din experienţa mea de 5 ani ca parlamentar, este unul dintre cele mai superficiale proiecte legislative cu care m-am întâlnit. M-a îngrozit faptul că doar observaţiile pe legislaţia în vigoare acoperă 21 de pagini, din care 9 pagini sunt probleme de corelări legislative cu legislaţia în vigoare. (...) Am depus eforturi mari să fie o lege coerentă şi să corectăm problemele semnalate', a declarat presei, la finalul dezbaterii, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat.


Obligaţii şi drepturi pentru părinţi

Proiectul de lege care va ajunge la vot  are Guvernul ca iniţiator, for în care a fost adoptat pe 31 iulie. Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, „Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

De asemenea, în proiect, sunt specificate şi drepturile pe care le au părinţi, cum ar fi cel la informare cu privire la beneficiile vaccinării, dreptul de primi vaccinuri sigure şi de calitate sau chiar să primească asistenţă în cazul unei reacţiile adverse post-vaccinale indezirabile. În articolul 21 al proiectului de lege este menţionat faptul că „în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor”. Draftul proiectului de lege menţionează, la articolul 23, că „la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aşa cum este definită de prezenta lege, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii”.


La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. În cazul în care la înscrierea la şcoală, copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, părintele trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcţie de caz.

abonare newsletter