Actualitate
Cât de eficiente sunt telefoanele pe care le dăm la linia anticorupţie
Peste 8.000 de cetăţeni au apelat, în 2017, linia Telverde pentru a reclama că li s-a cerut mită, numărul apelurilor fiind mai mare cu 14% decât anul trecut. Aceste sesizări s-au concretizat în 118 trimiteri ale infracţiunilor la unităţile de parchet sau instituţii competente, informează DGA.
Cât de eficiente sunt telefoanele pe care le dăm la linia anticorupţie„În anul 2017, la linia Telverde anticorupţie au fost înregistrate 8.576 de apeluri telefonice, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut cu 14%. Din numărul total al acestor sesizări, în funcţie de infracţiunile reclamate de cetăţeni, 77 au fost înaintate la unităţile de parchet competente şi 41 la alte instituţii (Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, A.N.A.F.). În acelaşi timp, au fost înregistrate 21 lucrări penale şi au fost realizate 6 acţiuni de prindere în flagrant”, informează reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie.
Direcţia Generală Anticorupţie a creat un sistem de transmitere a informaţiei brute primită la linia Telverde, către structurile proprii, centrale sau judeţene, astfel încât cetăţeanul care reclamă telefonic că i s-a cerut mită de către un lucrător al Ministerului Afacerilor Interne să fie contactat de ofiţerii D.G.A. şi condus la unitatea de parchet competentă pentru înregistrarea denunţului. Aceeaşi procedură se aplică şi în situaţiile în care un lucrător M.A.I. reclamă la linia Telverde anticorupţie că i se oferă mită pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, pentru a nu lua măsurile legale etc. După înregistrarea dosarului penal la unitatea de parchet, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie încearcă prinderea în flagrant a persoanei sau persoanelor care primesc mită ori oferă mită.