Actualitate

Documentul-surpriză de la Finanțe. CJ trebuie să returneze 3 mil. euro, TVA-ul primit pentru Cluj Arena. Planul lui Tișe de a scăpa de datorie

La final de an, bugetul județului pare că va fi mai sărac, după ce Consiliul Județean Cluj a primit de la Finanțe un document prin care este somat să plătească 3 milioane de euro. Banii reprezintă TVA-ul primit pentru stadionul Cluj Arena.

În ultima ședință de Consiliu Județean din acest an, care va avea loc marți, se va discuta un proiect de rectificare a bugetului pe anul 2017, de unde aflăm că Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca a transmis Consiliului Județean o decizie de impunere în sumă totală de 13,6 milioane lei (3 milioane de euro) din taxa pe valoare adăugată în sumă de 22,2 milioane lei dedusă de RAADPP pentru imobilul Cluj Arena.

Monitorul de Cluj scria încă din vara acestui an că Finanțele au cerut de la Consiliul Județean returnarea TVA plătit după decizia președintelui Alin Tişe de reziliere a contractului de asociere cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. De atunci, arena este administrată direct de Consiliul Judeţean Cluj.


Dacă societatea Cluj Arena “avea viaţă” 20-25 de ani, cât e perioada de amortizare a clădirilor, nu trebuia să returneze niciun TVA.

În condițiile în care Consiliul Judeţean a oprit asocierea, a primit de la Finanțe o decizie de impunere. Dacă nu s-ar fi luat decizia intrării în faliment/insolvenţă a societăţii care administra stadionul, acum, aceşti bani nu ar fi trebuit returnaţi.


Paradoxul în toată această situaţie este că, oricum, marea majoritate a TVA-ului a ajuns la Consiliul Judeţean, ţinând cont că sunt acţionari la stadion şi au primit de la societatea care administra Cluj Arena dividende plus 5% din venituri.

Revenind la proiectul de hotărâre, bugetul Cluj Arena a fost rectificat exact cu suma de 13.610.000 lei pentru plata datoriei.


Cum vrea Tișe să scape de datorie

Nu se știe deocamdată dacă acești bani vor fi plătiți având în vedere că, începând de miercuri, 20 decembrie (la o zi după ședința de Consiliu Județean), Tișe a luat decizia ca stadionul Cluj Arena să fie plătitor de TVA. Ce înseamnă acest lucru? Consiliul Județean se face plătitor de TVA pe partea de Cluj Arena exact pentru a scăpa de returnarea TVA-ului.


“Cluj Arena va fi plătitor de TVA și atunci va curge în continuare amortizarea”, au explicat sursele Monitorul de Cluj.

Informația este “ascunsă” într-un alt proiect de hotărâre care privește majorarea tarifelor privind utilizarea stadionului.


“Începând cu data de 20 decembrie 2017 pentru imobilul stadion Cluj Arena se aplică taxarea operațiunilor în ceea ce privește taxa pe valoare adăugată”, se menționează în documentul citat.

Stadionul se îngroapă în datorii. Majorarea tarifelor, o gură de aer

Cu titlu de exemplu, suplimentar față de majorarea tarifelor pentru anul viitor, Direcția de Administrare și Exploatare a Stadionului Cluj Arena a propus instituirea unui tarif de utilizare a stadionului pentru evenimentele fotbalistice, în speță Cupa României, care se va percepe de la echipa gazdă în funcție de liga în care activează: 9.000 de euro/eveniment pentru echipele gazdă din Ligile 1 și 2 și 1.000 de euro/eveniment pentru echipele gazdă din Ligile 3 și 4.

În ceea ce priveşte situaţiile financiare ale societății Cluj Arena S.A. la finalul anului trecut, datoriile societăţii sunt în valoare de 26.089.930 lei, mai mari cu 10.653.486 lei faţă de 2015, reprezentând furnizori, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului, creditori diverși.

Cifra de afaceri realizată în anul 2016 a scăzut față de anul 2015 de la 747.596 lei la 729.221 lei, iar la încheierea exerciţiului financiar, societatea înregistrează pierdere în valoare de 9.667.106 lei.

Societatea a cerut în instanță deschiderea procedurii de insolvență întrucât fondurile bănești disponibile au fost insuficiente pentru plata datoriilor către bugetul local în sumă de 14,8 milioane lei.

Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Guvern, în perioada în care şef al Executivului era Emil Boc.

abonare newsletter