Actualitate
Cu jumătate de an întârziere, apare în centrul Clujului “Piațeta Jean Calvin”
Primăria Cluj-Napoca a propus în octombrie 2017 acordarea denumirii de ”Piațeta Jean Calvin” zonei care găzduiește statuia ”Sfântului Gheorghe”, cuprinsă între Biserica Reformată și Liceul Teologic Reformat.
sursa foto transilvaniareporter.roPotrivit unui comunicat de presă al Primăriei Cluj-Napoca de la acea dată, “în 31 octombrie, se împlinesc exact 500 de ani de la Reforma Protestantă și este un prilej bun de a cinsti acest personaj marcant, Jean Calvin, care a jucat un rol definitoriu în viața spirituală a Europei. Ziua Reformei este o sărbătoare religioasă a zilei de 31 octombrie în amintirea Reformei, sărbătoare ținută de Lutherani și de câteva comunități de Biserici Reformate".
Consilierii locali sunt chemați joi pentru a decide atribuirea denumirii “Piațeta Jean Calvin” zonei de pe strada Mihail Kogălniceanu cuprinsă între Biserica Reformată și Liceul Teologic Reformat zonă care găzduiește statuia Sfântul Gheorghe.
Consilierul local Gergely Balazs a propus promovarea unui proiect de hotărâre prin care piațeta care găzduiește statuia Sfântului Gheorghe, situată între Biserica Reformată Calvină și Liceul Teologic Reformat de pe strada Mihail Kogălniceanu să fie denumită Piațeta Jean Calvin. Potrivit Primăriei, propunerea este susținută de Eparhia Reformată din Ardeal și de Episcopia Evanghelică Luterană din România.
“Împlinirea a 500 de ani de la declanșarea Reformei Protestante ne oferă prilejul de a cinsti personalitatea lui Jean Calvin care a jucat un rol definitoriu în viața culturală a Europei. Jean Calvin (1509-1564) a fost un mare teolog din secolul al XVI-lea, reformator religios francez. Alături de Martin Luther, a fost unul din inițiatorii reformei protestante, în opoziție cu anumite dogme și rituri ale Bisericii Catolice romane. Calvin a dezvoltat o doctrină – calvinismul – relativ diferită de cea a lui Luther, în special în ceea ce privește practicarea cultului considerată o radicalizare a luteranismului”, se arată în referatul proiectului.
Jean Calvin (1509-1564), preot catolic francez, care a aderat mai întâi la protestantismul luteran, apoi a dus mai departe ideile lui Luther, a fost unul dintre cei mai mari teologi ai secolului al XVI-lea. Opera teologică și vasta activitate clericală îl plasează pe acesta în rândul fondatorilor de confesiuni.