Actualitate

Actorul Dorel Vişan, Doctor Honoris Causa al UNATC: Nu trebuie să uităm niciodată că suntem slujitorii publicului

Dorel Vişan, care a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC "I.L. Caragiale", a afirmat cu acest prilej că actorul, care trebuie să facă în primul rând o lucrare cu sine însuşi, nu trebuie să uite niciodată că este slujitorul publicului.

"Noi nu trebuie să uităm, spun pentru cei mai tineri artişti, că suntem slujitorii publicului. Suntem ceea ce în Evanghelie se numeşte 'punerea înainte'. Noi punem înaintea oamenilor pâinea şi sarea cunoaşterii. În aceste condiţii, artistul poate să-l facă pe om mai luminos, mai pur şi mai bun, sau poate să-l facă mai arogant, mai confuz şi mai isteric. Noi alegem", a afirmat Vişan la finalul ceremoniei desfăşurate în Sala Ileana Berlogea a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti.

El a deplâns faptul că, în prezent, "oamenii sunt atraşi de "deformat, de pervers, de întuneric", în defavoarea "bunului simţ, a armoniei şi frumosului, şi a atras atenţia asupra responsabilităţii artistului în promovarea adevăratelor valori.

"Şi-am observat că aceste lucruri se manifestă cu precădere prin artă. Artiştii sunt şi ei oameni şi sunt şi ei atraşi de aceste lucruri. Artişti din toate domeniile - pictori, sculptori, poeţi, actori de teatru şi film, cineaşti - se străduiesc să arate urâtul din om şi din viaţă, se străduiesc să arate lipsa de armonie şi ceea ce este mai străin omului, haosul, care-a devenit modul de viaţă pe tot mapamondul. În aceste condiţii, misia artistului suferă transformări. Dacă este adevărat ceea ce spuneam că arta şi artistul şi frumosul vor schimba lumea, artistul nu mai este cel de pe vremea lui Eschil. Este un alt artist, care trebuie să facă în primul rând o lucrare cu sine însuşi", a spus actorul, potrivit Agerpres.

Dorel Vişan consideră că "a face deosebirea între frumos şi urât, între bine şi rău, între util şi nociv, între adevăr şi minciună este calitatea oamenilor educaţi şi a oamenilor care încă n-au întors spatele lui Dumnezeu".

"Credinţa în Dumnezeu este o obligaţie a omului. (...) Dumnezeu este spirit, omul este singura creatură spirituală. Între el şi Dumnezeu, dacă se rupe relaţia şi nu îl mai consideră pe Dumnezeu, se desconsideră şi pe sine, îşi pierde identitatea morală. N-aveţi decât să vă uitaţi în jurul dumneavoastră. În aceste condiţii, artistul alege: se scălâmbă, sau alege să se dedice adevărului vieţii şi adevărului lui Dumnezeu, care luminează în orice fiinţă care intră pe pământ", a mai spus Dorel Vişan.

Laudatio a fost rostită de prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, autorul unui interviu-portret cu Dorel Vişan prezentat în cadrul evenimentului. Cuvinte elogioase la adresa celui sărbătorit au susţinut preşedintele Senatului UNATC, prof.univ.dr. Sergiu Anghel, şi rectorul UNATC, conf. univ. dr. Nicolae Mandea.

Alături de colegi, studenţi şi profesori UNATC, la eveniment a fost prezent consilierul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Dorel Vişan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăuşeni, judeţul Cluj.

A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, după absolvirea facultăţii fiind angajat ca actor la Teatrul Naţional din Cluj şi având o carieră remarcabilă.

"Rolurile din filme i-au adus notorietate pe plan naţional şi internaţional. A debutat în "Păcală" în anul 1974. Filmografia românească dintre anii 1974 - 2015 există şi prin rolurile interpretate de Vişan. A jucat în aproximativ 90 de producţii cinematografice şi a colaborat cu regizori importanţi printre care: Geo Saizescu, Stere Gulea, Nicolae Corjos, Nicolae Mărgineanu, Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Mircea Danieliuc, Marius Th. Barna, Şerban Marinescu", informează UNATC într-un comunicat.

Este unul dintre puţinii actori români cu reputaţie europeană, deţinând o nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului, în 1988, pentru rolul din filmul "Iacob" şi Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din "Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa, 1995.

Activitatea literară este a doua pasiune a actorului Dorel Vişan, în anul 1995 actorul debutând cu poezii în revista "Steaua". Până în prezent a publicat patru volume de versuri.

Numele său se regăseşte în antologiile "Poeţi clujeni contemporani" (1997) şi "Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni" (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005).

Dorel Vişan este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

În paralel cu activitatea artistică, Dorel Vişan a fost şi director al Teatrului "Lucian Blaga" şi profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

abonare newsletter