Actualitate

De ce le este dor românilor de perioada socialistă?

Într-un sondaj realizat de IRES, 66% dintre persoanele intervievate, care au trăit în perioada socialistă susțin că lucrurile mergeau mai bine înainte de 1989. Ceea ce ar putea părea o nostalgie după vremurile în care se trăia sub dictatură este, de fapt, o părere de rău după anii tinereții, spun specialiștii.

Într-o țară instabilă, în care protestele sunt la ordinea zilei și speranța unui trai mai bun pare să pălească, din ce în ce mai mulți români care au trăit în perioada socialismului, devin nostalgici.

Majoritatea românilor nu sunt mulțumiți de viața lor


Într-un sondaj IRES, 45% dintre românii care au făcut parte din eșantionul de 866 de persoane susțin că nu prea sunt mulțumiți în general, de felul în care trăiesc, în timp ce 19% nu sunt deloc mulțumiți. De asemenea, 80% dintre respondenți cred că în România lucrurile merg într-o direcție greșită și că peste un an situația nu va fi cu mult mai diferită.

57% dintre respondenți au trăit, ca adult, în perioada socialistă în România. Dintre aceștia, 66% spun că era mai bine în acea perioadă.


Perioada dinainte de 89, asociată cu tinerețea

Sociologul Ioan Hossu susține că această nostalgie este, în primul rând, o asociere a ideologiei socialiste din perioada comunistă cu vremurile tinereții, cu perioada când începeau să prindă gustul vieții. Iar aceste amintiri reușesc, cumva, să facă uitate neregulile din acea perioadă.


„Eu nu cred că acest procent al nostalgicilor este urmarea unor afinități către dictatură, dar cred că cel mai important aspect la care se raportează ei este perioada de tinerețe a vieții lor. Dacă i-am întreba mai departe ce își amintesc din tinerețe vor povesti probabil de prima garsonieră în care s-au simțit cel mai bine, momentul în care și-au cunoscut partenerul de viață, momentul în care li s-au născut copiii. Eu nu cred că dictatorii sunt modelele publicului din România. Cred că cei care spun asta își amintesc doar lucrurile bune din perioada dinainte de 1989, fără să mai ia în calcul faptul că pâinea, zahărul și uleiul se dădeau în rații. Eu cred că lucrurile astea oamenii le uită, ceea ce oarecum e bine, dacă uităm aspectele negative și le păstrăm pe cele pozitive. Asta ne ține în viață, ne ține sănătoși și ne ține pe linia de plutire”, a explicat specialistul.

Nostalgia, rezultatul unei societăți disfuncționale


Un al doilea element care îi face pe prea mulți dintre români să tânjească cu vremurile dinaintea schimbării regimului este instabilitatea pe care o simt aceștia într-o societate actuală care dă multe semne de disfuncționalitate.

„Mulți consideră că era bine pe vremea aceea fiindcă primeau locuință și un loc de muncă. Ei bine, acel loc de muncă era o glumă în cele mai multe cazuri. Nu erau foarte bune. Era multă sărăcie și tristețe. Dar oamenii se schimbă destul de greu și găsesc destul de multe disfuncționalități în societatea în care trăiesc la aproape 30 de ani de la schimbarea de regim. Dacă societatea ar funcționa mai bine în zona educației, a sănătății, a calității vieții, cu siguranță procentul celor nostalgici, probabil ar fi mult mai redus”, a adăugat Ioan Hossu.

Etichete: ires
Ultimele Stiri
abonare newsletter