Externe

Va debloca Viena aderarea deplină a României la spaţiul Schengen? Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner: „Eforturile au dat roade”.

Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Austria ar putea ridica vetoul prin care împiedica aderarea deplină a României la spaţiul Schengen|Foto: Depositphotos.com Austria ar putea ridica vetoul prin care împiedica aderarea deplină a României la spaţiul Schengen|Foto: Depositphotos.com

 

 


Sunt șanse bune ca Viena să ridice vetoul privind aderarea României la spațiul Schengen, iar așteptările în acest sens sunt în creştere înaintea întâlnirii miniştrilor de interne ai celor trei ţări care se desfăşoară vineri la Budapesta. 

CITEȘTE ȘI: 
România în Schengen. Viktor Orban: „Voi face tot posibilul pentru a convinge pe toată lumea”

Întâlnirea de lucru, organizată de preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene (UE), se va concentra pe progresele înregistrate de Bucureşti şi Sofia în controlul frontierelor şi reducerea imigraţiei ilegale.


Ministrul austriac de Interne: Eforturile dau roade

„Vedem că aceste eforturi dau roade”, a declarat joi ministrul de interne austriac, conservatorul Gerhard Karner. 

România şi Bulgaria au aderat parţial la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor doar pe calea aerului şi pe mare, la 31 martie 2024.


CITEȘTE ȘI: 
Fără cozi la controlul actelor de identitate! Intrarea în Air Schengen, marcată de Aeroportul din Cluj - FOTO/ VIDEO

Deşi Comisia Europeană şi Parlamentul European dau asigurări de ani de zile că Bulgaria şi România, membre ale UE din 2007, sunt pregătite pentru integrarea deplină în Schengen, ridicarea controalelor la frontierele terestre nu a fost posibilă din cauza veto-ului impus de Austria.

Guvernul de la Viena a susţinut de-a lungul timpului că măsurile luate de România şi Bulgaria de reducere a imigraţiei ilegale din ţări terţe erau insuficiente şi a cerut eforturi suplimentare.


Mai multe mass-media austriece au relatat că guvernul austriac în exerciţiu, condus de conservatorul Karl Nehammer, este pe cale să renunţe la blocaj. Şi, în acest sens, reuniunea de vineri, la care vor participa miniştrii de interne Sandor Pinter (Ungaria), Gerhard Karner (Austria), Atanas Ilkov (Bulgaria) şi Cătălin Predoiu (România), precum şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, este una crucială.

„Ne-am atins obiectivul, respectiv crearea unor premise bune pentru discuţia de la Budapesta”, a declarat miercuri Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI, relatând că a abordat această problemă într-o discuţie în sistem de videoconferinţă cu Pinter.


„Este de aşteptat ca întâlnirea să se încheie cu semnarea unei declaraţii comune”, a declarat premierul bulgar Dimităr Glavcev, citat joi de agenţia de presă BTA.

Oficialul bulgar a nuanţat că acest document nu echivalează cu decizia finală privind aderarea deplină la Schengen, dar ar trebui să reprezinte o recunoaştere a „contribuţiei Bulgariei la protecţia frontierelor externe ale UE”.

„De data aceasta există semne şi speranţe că toate obstacolele din calea intrării Bulgariei şi României în spaţiul Schengen pe cale terestră vor fi înlăturate”, a declarat europarlamentarul bulgar Andrei Kovacev pentru BTA de la Strasbourg.

Spaţiul Schengen este zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene care include majoritatea celor 27 de state membre ale UE. La sfârşitul lunii martie a acestui an România, alături de Bulgaria, a aderat la această zonă parţial - doar cu frontierele aeriene şi maritime din cauza lipsei unanimităţii în Consiliul UE.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

România are 99% șanse să adere la Spațiul Schengen cu frontierele terestre în acest an

Viena refuză aderarea deplină a României la Spațiul Schengen. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”.

abonare newsletter