Actualitate
Crește factura la căldură. Regia Autonomă de Termoficare Cluj cere majorarea prețurilor
Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a cerut Consiliului Local majorarea prețurilor pentru energia termică livrată populației. Conducerea RAT Cluj-Napoca susține că din cauza debranșărilor, regia nu mai poate acoperi cheltuielile curente din prețurile și tarifele în vigoare, riscând pierderi financiare.
Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 1 august există un proiect privind majorarea prețurilor și tarifelor locale pentru energia termică livrată populației de către Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca.
Actualele prețuri practicate de RAT Cluj-Napoca au fost aprobate în anul 2014.
“În perioada cuprinsă de la ultima modificare a prețului local al energiei termice și până în prezent, a avut loc o majorare semnificativă a prețului gazelor naturale. Totodată, s-au înregistrat majorări de prețuri și pentru energia electrică, o altă componentă importantă în costul energiei termice. În structura prețului energiei termice se regăsesc, de asemenea, o serie de componente cu costuri fixe, costuri cu revizii și reparații. În perioada cuprinsă de la ultima ajustare a prețurilor pentru energia termică, 2014, și până în prezent, au avut loc o serie de modificări în structura clienților racordați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice (au fost operate debranșări de la sistemul centralizat) cu consecințe în ce privește producția de energie livrată”, se arată în referatul de aprobare privind aprobarea noilor prețuri RAT Cluj-Napoca.
RAT Cluj-Napoca mai susține că scăderea numărului de client racordați la sistemul centralizat și implicat scăderea producției de energie termică livrată produce consecințe și în planul randamentelor echipamentelor și a consumurilor specific.
“Reducerea volumului producției livrate duce la scăderea gradului de încărcare a capacităților de producție (cazane) ceea ce determină scăderea randamentelor și creșterea consumurilor specific de gaze natural, respective la energia electrică, întrucât aceste echipamente au fost dimensionate la un nivel mai mare al producției, iar ele nu pot fi înlocuite periodic pe măsura scăderii numărului de client”, transmite RAT Cluj-Napoca.
Prețul local al energiei termice în municipiul Cluj-Napoca la care se facturează energia termică furnizată populației este în prezent de 220 lei/Gcal Și a fost aprobat în 2014.
Diferența dintre prețul local pentru energia termică livrată populației de către RAT Cluj-Napoca și prețul local al energiei termice facturată populației reprezintă subvenție suportată din bugetul Consiliului Local. În anul 2018, această subvenție alocată este de 30 milioane lei.
Dacă proiectul va trece, prețul local de facturare a energiei termice către populație va crește la 242 lei/Gcal.
“Prin aplicarea prețurilor și tarifelor locale pentru energia termică propuse și concomitent a prețului local de facturare a energiei termice furnizată populației, necesarul de subvenție se va încadra în prevederile bugetare ale anului 2018, iar în următorii ani va scădea la 29 de milioane în 2019, respectiv la 28 de milioane în 2020”, transmite municipalitatea.
Noile prețuri vor intra în vigoare de la 1 octombrie.
RAT Cluj-Napoca reprezintă peste 26.500 de apartamente, respectiv aproximativ 65.000 de locuitori precum și agenți economici și instituții din Cluj-Napoca.