Actualitate

ISU Cluj anunță, oficial, încheierea căutărilor pe lacul Beliș-Fântânele în cazul directorului APIA Cluj. “Am făcut tot ce e omenește posibil”

ISU Cluj a anunțat marți încheierea misiunii de căutare în cazul directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, care a dispărut în lacul Beliș-Fântânele.

“Gândurile noastre merg spre familia persoanei dispărute de mai bine de o săptămână pe lacul Beliș-Fântânele, cărora am dori să le transmitem, pe această cale, că a fost făcut tot, ceea ce omenește a fost posibil în cele zece zile de căutări, pentru a verifica orice informație sau indiciu care ar fi putut să ducă la găsirea persoanei dispărute”, transmite ISU Cluj.

Pompierii mai spun că “misiunea s-a anunțat de la început a fi una dificilă și a presupus implicarea mai multor factori în căutări, având în vedere faptul că nu a fost cunoscut cu exactitate locul unde ar fi căzut în apă, ceea a făcut șă rezulte o suprafață foarte mare pe care au trebuit întinse acțiunile de căutări”.


Lacul Beliș-Fântânele este cel mai întins din județul Cluj, iar în zona de căutare există adâncimi care depășesc 40 m. De asemenea, nu au fost neglijate elementele de risc și dificultățile întâmpinate de scafandrii Forțelor Navale și ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo:

 - adâncimi care variază subit și peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40m,


 - diverse resturi materiale din mediul subacvatic (bușteni, blocuri de turbă sau trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului),

 - straturile variabile de nămol existente pe fundul lacului.


"Forțele și mijloacele implicate în căutări au cuprins pe lângă pompierii prezenți în fiecare zi, forțe ale Inspectoratului Județean de Poliție, a Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo, precum și a echipei de scafandrii din cadrul Forțelor Navale Române. Dispozitivul de căutare, aflat pe malul lacului Beliș-Fântânele, a fost mărit în ultimele patru zile prin sprijinul a 26 de militari din cadrul Centrului 39 Scafandri. Acesta a cuprins 18 pompieri militari din cadrul ISU Cluj și ISU Mureș, precum și 13 mijloace tehnice și autospeciale, dintre care patru bărci (una dotată cu echipament sonar), o ambulanță de prim-ajutor SMURD  și o autospecială pentru tratamente hiperbarice şi oxigenoterapie din cadrul ISU Mureş, care a asigurat intervenția rapidă în cazul unui incident suferit pe timpul scufundărilor la mari adâncimi", mai spun pompierii clujeni.

Sâmbătă, 21 iulie, după un incident cu patru turiști, Adrian Zaharia, care pilota o barcă cu motor, și se afla sub influența băuturilor alcoolice, a căzut în apa rece a lacului de acumulare de la Beliș. Martorii susțin că bărbatul nu purta vestă de salvare iar în momentul în care a căzut în apă, s-a dus direct la fund. Șlapii lui Zaharia au fost găsiți la o distanță de aproape de 100 de metri de locul unde se prespune că ar fi căzut în apă. Barca a fost recuperată de salvamontiștii de la Consiliul Județean, după ce a plutit în derivă mai bine de o oră.


Muncitorii de la barajul de la Beliș susțin că, de fiecare dată, curenții de fund scot cadavrele la suprafață, după aproximativ o lună de la momentul producerii tragediei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spunea că Adrian Zaharia se afla în 21 iulie la o cabană de pe malul Lacului Beliş împreună cu alte trei persoane, iar timp de mai multe ore s-a plimbat cu acestea cu barca pe lac, după care au revenit la cabană. La scurt timp, Adrian Zaharia a luat barca şi a plecat din nou, singur, la o plimbare pe lac. "A luat şi vesta de salvare, pe care nu a pus-o însă pe corp. Un cetăţean a văzut barca goală, plutind în derivă, iar de atunci au început căutările (...) Din informaţiile pe care le am, acum nu mai este vorba despre salvarea unei vieţi, ci despre găsirea unui cadavru", declara ministrul Daea.


Adrian Zaharia, în vârstă de 40 de ani, a ocupat postul de director al APIA Cluj din ianuarie 2013. Corpul de control al Ministerului Agriculturii a făcut mai multe verificări la APIA Cluj, în ultimii ani, din cauza plângerilor unor angajaţi ai instituţiei.

abonare newsletter