Actualitate

Unul dintre cei mai buni barmani din Cluj: „Am fost garderobier, apoi am spălat pahare”

Pasiunea poate să apară din cele mai nebănuite locuri. Un tânăr din Cluj-Napoca a ajuns să fie printre cei mai buni barman din oraș, după ce a lucrat ca garderobier într-unul dintre cele mai consacrate localuri.

Andrei Sorin are 24 de ani, iar prietenii îi spun „Țiganu”. O glumă de interior, probabil. Râde când pronunță porecla, dar nu dă explicații suplimentare.

Orice meserie „se fură”


 Aproape oricine îl vede, îl recunoaște. Poate nu știu de unde, dar imaginea lui, sigur a rămas întipărită pe retinele multor clujeni, datorită fapului că a lucrat prin cele mai populare localuri din Cluj-Napoca.

„Mă numesc Andrei Sorin, prietenii îmi spun Țiganu, lucrez de patru ani în bar, cam de când am ajuns în Cluj și sincer am ajuns aici prin intermediul fostei mele prietene care m-a trimis să lucrez. Am început ca și garderobier și apoi am fost ajutor de bar unde spălam pahare și căram chestii, dar mă uitam la colegii care lucrau pe bar și eram impresionat de ceea ce făceau. Așa că am zis să încerc și eu”, povestește tânărul.


Cu toate că își dorea foarte mult să fie în spatele barului, să fie în centrul atenției, cu toate că deja prinsese „din mers” câteva lucruri esențiale, prima lui tură pe bar a fost un fiasco. Atunci, însă, a realizat că asta este cu adevărat ceea ce își dorește, așa că a început să învețe.

„După ce am urcat în cinci baruri prin Cluj, dar perioade foarte scurte unde am căpătat experiența aceea standard de barman și apoi am lucrat într-un local pe Piezișa unde am început să mă perfecționez. Acolo am aflat despre competiția Worldclass, cea mai prestigioasă competiție pentru barmani din întreaga lume. Și am văzut că și din Cluj au participat. Și am început să îmi doresc și eu să fac asta. Așa că mi-am luat cărți, multe cărți. Am stat, am studiat, m-am uitat pe internet și acolo am învățat ceea ce este mixologia. Asta este partea din bartending în care faci puțină chimie. Trebuie să știi gusturi, arome, anumite combinații, să potrivești cu diverse sortimente de mâncare. E mai mult decât a turna o băutură și un suc peste”, explică Andrei.


Prima competiție

În tot timpul în care a învățat ce înseamnă meseria de barman, competiția World Class a rămas un eșantion pentru el. Însă nu s-a simțit pregătit pentru acest pas. În fond, este o competiție recunoscută la nivel mondial. Însă cei cu adevărat pasionați mereu ajung să cunoască oamenii potriviți la momentele potrivite. Astfel a cunoscut-o pe Aida Șora, prima femeie care a câștigat această prestigioasă competiție, în anul 2014.


„Am lucrat pe barul de romuri cu ea., Aveam un bar unde erau peste 80 de romuri. Ea m-a împins de la spate să mai învăț, îmi dădea teste și ea m-a trimis să mă înscriu la World Class. M-am dus, am ajuns în semifinală și am avut un punctaj foarte bun pentru un începător”, își amintește tânărul.

Clientul trebuie tratat ca un oaspete


A continuat să învețe, să citească, să îi urmărească pe cei cu mai multă experiență, ba chiar să participe la seminarii a unor barmani consacrați, de unde a învățat cum să facă o conexiune cu clientul.

„Pentru mine meseria asta este mai mult decât a turna băutură într-un pahar. Și, până la urmă, noi nu servim băuturi, că servim oamenii. Și contează experiența pe care o oferi omului la bar, fiindcă acela, dacă se întoarce la tine special pentru ceea ce faci tu, se creează o legătură. Și e mai mult decât să îi pui paharul în față. Când un client vine la bar, îl tratez ca pe un oaspete fiindcă, până la urmă, dacă vine la mine la bar, e ca și cum ar veni la mine în casă. De obicei nu le dau meniul, le spun că eu sunt meniul și încerc să aflu câteva lucruri despre ei, să îi cunosc. Și astfel încep să cunoască această cultură de a sta la bar. Fiindcă percepția generală este că dacă stai la bar ori ești bețiv ori vrei să agăți ceva. Și e frumos să vezi cum se produce o schimbare de mentalitate”, a explicat barmanul.

Schimbarea mentalității

De-a lungul carierei sale, Andrei Sorin a participat la mai multe concursuri, unde a reușit să se mențină în top. În acest moment se află pe locul 4 într-un maraton al barmanilor și este sigur că de aici nu va putea decât să evolueze.

„Acum sunt înscris la un maraton și sunt pe locul 4. Am fost la 2 probe și mai am câteva, iar la Brașov sigur vcoi castiga fiindca bautura mea, ideea mea e ceva foarte fain si va merita. În această meserie trebuie să înveți încontinuu, să nu te plafonezi. Eu mă filmez la fiecare competiție și apoi mă uit, să văd ce am greșit și îmi notez într-un carnețel, ca să nu mai repet greșeala”, a mărturisit Andrei.

Pe lângă concursurile la care participă, Andrei de multe ori este „Guest Bartender” la diferite localuri atât din Cluj, cât și din alte orașe. Este invitat să facă schimb de experiență și să le arate oamenilor ce înseamnă cu adevărat meseria de barman, să treacă peste preconcepțiile pe care le au.

„Manageri din diferite baruri care mă văd pe internet, fiindcă sunt foarte activ în social media, mă cheamă să fiu Guest Shift și să arăt ce pot. Eu merg cu trei băuturi, cu trei cocktailuri semnătură, ale mele și acolo îi învăț pe oameni, merg printre ei, vorbesc cu ei, le explic. E o experiență. Învață și cei din bar și învăț și eu lucruri noi. Le oferi oamenilor o perspectivă despre ceea ce înseamnă să fii barman”, a concluzionat barmanul.

 

Etichete: barmani
abonare newsletter