Actualitate

Pentru Centenar, sătenii din Dealu Negru au gătit după o rețetă veche de un secol

Sătenii din localitatea Dealu Negru au gătit la prima ediţie a Sărbătorii ciupercilor, organizată duminică, o tocăniţă de ciuperci după o reţetă veche de 100 de ani, pentru a marca, astfel, Centenarul Marii Uniri.

"În zona de munte se fac mai multe specii de ciuperci, cum sunt hribii, care sunt traiul nostru, folosite de săteni în fiecare zi, şi bureţi galbeni, gălbiorii. Ciupercile se culeg dimineaţa de către oameni, se găsesc mai ales în pădurea de molid, ascunse la rădăcina copacilor. Am gătit o tocăniţă de ciuperci moţească, după o reţetă veche de 100 de ani, pe care o ştim de la bunici şi străbunici. Astfel, vrem să reînviem şi să păstrăm tradiţiile în anul Centenarului", a spus Violeta Crişan, o localnică participantă la festival, informează Agerpres.

Ea a mai spus că hribii se curăţă, se spală şi se taie bucăţele, se călesc în untură şi apoi se pune sos de usturoi şi smântână de vacă de casă.

"Din ciuperci şi din fructe de pădure au trăit moşii şi strămoşii noştri ca să îşi ducă viaţa de zi cu zi şi noi vrem să ducem tradiţia mai departe. Se cultivă şi se culeg ciuperci şi fructe de pădure, dar se duc în străinătate ca materie primă, după care se întorc procesate, sub formă de conserve, siropuri sau dulceţuri, la preţuri mari, din Italia sau Germania. Poate se va gândi cineva să facă la noi o linie de procesare ca să putem beneficia şi noi, cei din zona Munţilor Apuseni, de roadele pământului, să ne putem şi noi vinde direct produsele, nu să le cumpărăm din magazine", a spus primarul comunei Călăţele, Vasile Tripon, informează Agerpres.

Etichete: CENTenar
Ultimele Stiri
abonare newsletter