Actualitate

Începe anul universitar 2018-2019. Cât costă viața pentru un student în Cluj

Luni, 1 octombrie, începe noul an universitar în instituţiile de învăţământ superior din România. Pentru anul de studiu 2018-2019, sunt înscrişi aproximativ 500.000 de studenţi la toate trei ciclurile de învăţământ din ţară.

Anul universitar începe, pentru mulţi studenţi, cu emoţii legate şi de bugetul de care au nevoie pentru a trăi departe de părinţi. Studenţii din Alba şi Ploieşti trăiesc cu 1.000 - 1.500 de lei lunar, în timp ce cei din Republica Moldova nu s-ar descurca fără banii trimişi de acasă sau fără un job.

Studenţii din Republica Moldova nu s-ar descurca în România fără banii trimişi de părinţi sau fără un loc de muncă. Indiferent de cât de mult învaţă, nu pot accede la bursa de merit luată de un român, potrivit Mediafax.


Bursa pe care o primesc studenţii din Republica Moldova este de 300 de lei şi ei nu pot lupta pentru bursa colegilor lor din România. Indiferent de notă sau de medie, ei rămân cu bursa de 300 de lei.

Studenţii care învaţă în centrul universitar Cluj-Napoca reclamă costurile ridicate ale vieţii şi cheltuielile extrem de mari din oraş cărora trebuie să le facă faţă, începând de la chirii la alimente, astfel că mulţi îşi caută un loc de muncă part-time sau aşteaptă pachetul lunar cu mâncare şi bani de acasă, de la părinţi.


Maria este din judeţul Maramureş, studentă anul 3 la UBB, şi se confruntă cu viaţa de student despre care susţine este extrem de scumpă la Cluj-Napoca şi că i-ar fi foarte greu să se întreţină dacă nu ar avea un loc de muncă.
„Am salvat nişte bani deoarece locuiesc în chirie la o rudă, plătesc doar 100 de euro pe lună, dar viaţa de student în Cluj-Napoca este extrem de scumpă. În primul rând sunt chiriile, se ştie că sunt exagerat de mari, apoi alimentele, la un supermarket de acasă din Maramureş, de exemplu, dau cu 1,5 lei mai puţin pe un produs decât la Cluj, iar costurile se adună la final de lună. Apoi vin cheltuielile pentru haine, totul este scump, trebuie să te îmbraci în trend cu ceilalţi colegi. Vine apoi mâncarea, un meniu al zilei cu trei feluri nu prea găseşti sub 25 de lei, în timp ce în alte centre universitare, preţurile sunt mai mici. Totuşi, acest cost ridicat al vieţii este compensat de oportunităţile de angajare la finalul studiilor”, a spus studenta.

Potrivit acesteia, dacă nu îşi găsesc o slujbă, de vânzător la magazinele din mall-uri, de ospătar, unde se poate lucra part-time, studenţiii nu se poţi întreţine, decât dacă primesc bani de la părinţi.


Mădălina, studentă în anul II la Facultatea de Istorie, plăteşte 115 euro şi împarte o garsonieră cu încă o colegă în cartierul Gheorgheni.
„Din punct de vedere al costurilor, este extrem de dificil să te întreţii, dacă nu ai loc în cămin, ca să îţi mai rămână nişte bani. Eu nu lucrez, mă descurc greu şi trebuie să apelez lunar la părinţi, să îmi trimită bani de acasă, de chirie sau pentru plata cheltuielilor de bloc, care înseamnă peste 100 de lei, dar e dificil să le ceri tot timpul bani. Primesc lunar şi un pachet cu mâncare, dar nu mă ţine mai mult de o săptămână. Cumpărăm mâncare din supermarket, unde e mai ieftin, şi gătim acasă. Şcoala e primul loc, aşa că mai renunţăm la o cafea cu colegii ca să ne listăm nişte cursuri sau pentru cărţi”, a menţionat studenta la Istorie, care a venit din judeţul Neamţ să înveţe la Cluj-Napoca.

Paul este student la UTCN în anul 3 şi locuieşte în cămin, într-o cameră cu alţi trei colegi, pentru care plăteşte 150 de lei pe lună.
„E scumpă viaţa la Cluj, dar eu am cât de cât noroc că am prins loc în cămin şi pot face economii. Avem la cantina studenţească din Mărăşti preţuri foarte bune, e destul de ieftin, sper să rămână la fel şi în anul universitar care începe. Mai cheltuiesc bani pe cărţi, cursuri, haine, pentru că nu poţi să te îmbraci oricum, dar cu ce sume primesc de acasă pot spune că mă descurc”, a menţionat acesta.


Potrivit Biroului de presă al ministerului Educaţiei Naţionale, la toate cele trei cicluri de învăţământ, respectiv licenţă, masterat şi doctorat, sunt circa 500.000 de studenţi înscrişi.

În majoritatea instituţiilor de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter