Național

Urșii nu mai hibernează! Vremea capricioasă tulbură „somnul de iarnă” al mamiferelor.

Deși în perioada rece urșii obișnuiesc să se retragă în bârlog pentru „somnul de iarnă”, vremea capricioasă pare să tulbure bioritmul mamiferelor.

Vremea capricioasă tulbură „somnul de iarnă” al urșilor|Regia Națională a Pădurilor - Romsilva - Facebook Vremea capricioasă tulbură „somnul de iarnă” al urșilor|Regia Națională a Pădurilor - Romsilva - Facebook

 

 


Imagini spectaculoase înregistrate de camerele de supraveghere într-un parc național din România, unde trei urși au fost surprinși în timpul unei plimbări prin pădure. 

CITEȘTE ȘI: 
Porție zdravănă de scărpinat pentru un urs simpatic, într-un parc național: „Își marchează teritoriul” VIDEO

Astfel, potrivit specialiștilor de la Regia Națională a Pădurilor, urșii care au fost surprinși în august 2024 de camerele de monitorizare din Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, au fost reperați recent în timpul unei plimbări prin aceeași zonă, aspect ce arată că „somnul de iarnă” al mamiferului nu mai este la fel de profund. Altfel spus, schimbările climatice și vremea instabilă par să afecteze bioritmul mamiferului. În plus, animalele nu mai au motiv să își înceteze activitatea iarna, în condițiile în care găsesc mâncare în apropierea oamenilor.


Urși la plimbare în perioada de hibernare

„În august, o cameră de supraveghere montată într-una din pădurile Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, a surprins trei urși plimbându-se relaxați pe o cărare. Surpriză! La mai bine de două luni distanță, aceeași cameră i-a prins din nou, pe același traseu”, potrivit mesajului transmis de specialiștii Romsilva. 

În mod obișnuit, ursul se hrănește intensiv în perioada toamnei, pentru a acumula grăsime, necesară somnului de iarnă, când se retrage într-un adăpost, pentru a se feri de ploi, viscol și îngheț. Urșii ies din somnul de iarnă când se încălzește vremea. 


Urșii au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile, în special cel olfactiv, foarte dezvoltat. Urșii au centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului și mii de receptori ai mirosului în zona foselor nazale. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau insecte.

România are una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa.


Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș este  unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, cu o suprafață de 6.793 de hectare pe raza județelor Harghita și Neamț, 6.557 de hectare fiind păduri. Dintre acestea, 5.123 de hectare se află în zone de protecție strictă sau integrală.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Întâlnire cu o pisică sălbatică”. Imagini superbe surprinse într-un Parc Național din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter