Actualitate
Boc promite autobuze şcolare şi pentru elevii din Floreşti. Edilul s-a săturat de lipsa de viziune a primarilor din comunele vecine
Primarul Emil Boc a declarat miercuri în şedinţa de Consiliu Local că are în vederea introducerea de autobuze şcolare şi pentru elevii din Floreşti, dar până când acest lucru se va întâmpla copiii le pot folosi pe cele din Cluj-Napoca.
Primarul Emil Boc a fost întrebat, în ședința Consiliului Local, dacă se gândeşte să extindă autobuzele școlare și în Florești.
”Cei din Florești pot folosi aceste autobuze școlare când ajung în Mănăștur. Deja de astăzi. Nu facem distincție între elevi. Evident că dorim acest lucru (n.red. să extindem programul de autobuze școlare). Și eu îmi doresc să pot circula în condiții mai bune dinspre Florești spre Cluj. Dacă resursa de infrastructură ne va permite cu siguranță vom introduce aceste autobuze şi în Floreşti. Pe măsură ce achiziționăm mijloace de transport în comun, și sunt câteva proceduri în derulare, evident că avem în vedere și acest demers de introducere a acestor autobuze şi în Floreşti. Proiectul va fi condiţionat de infrastructură și de faptul că nu dorim să stricăm calitatea existentă astăzi. Extindem spre Florești partea de transport al elevilor, extindem și spre alte comune din inelul doi, Panticeu, Aiton transportul metropolitan, dar fără să scădem calitatea transportului din municipiu și în comunele care fac deja parte din Asociația Metropolitană. Deci, da, avem în vedere introducerea autobuzelor școlare în Florești, după implementarea etapei doi a transportului școlar pentru Cluj și creșterea numărului de autobuze. Sunt clujeni de-ai noștri”, a spus primarul Emil Boc.
Potrivit edilului, de la debutul proiectului pilor, în jur de 2.000 de copii, săptămânal, au beneficiat de acest transport public la şcoală cu autobuze speciale la cele două licee Nicolae Bălcescu şi Avram Iancu.
“Este un efort important de infrastructură şi de resurse umane pentru că în fiecare autobuz există un poliţist local dimineaţa, la prânz şi după amiaza la ora 16.00. Până în acest moment aş putea să trag o concluzie preliminară că se preconizează a fi apreciat de către părinţi, elevi şi copii acest proiect. A scăzut dramatic numărul însoţitorilor. La 1 noiembrie tragem linie şi facem bilanţul. Întrebăm profesorii, întrebăm copiii, întrebăm părinţii şi pe toţi care au fost implicaţi care sunt punctele pozitive şi care sunt punctele negative. Am impresia că mergem spre concluzii pozitive. Apoi, vedem la o analiză preliminară ce înseamnă numărul de autobuze, resursa umană pentru a extinde pentru cele 5 sau 6 licee din zona centrală. Astăzi, 300 de maşini sunt mai puţine în centrul Clujului datorită acestui program. Dacă îl vom continua şi la celelalte licee am mai putea să descongestionăm centrul Clujului de alte 300-400 de maşini. Siguranţa copiilor este cea mai importantă”, a comentat primarul.
Autobuzele şcolare ar urma să fie disponibile şi pentru elevii de la şcolile George Coşbuc, Gheorghe Şincai, Emil Racoviţă, Bathory Istvan şi Seminarul Teologic.
S-a săturat de lipsa de viziune a celorlalţi primari
Boc spune că vrea să implementeze politici moderne și în comunele Floreşti, Apahida, Chinteni sau Baciu pentru că traficul afectează foarte mult calitatea vieții din Cluj-Napoca.
”Vreau să aveți în vedere o discuție pe care trebuie să o avem prima dată informal, dar după aceea să o și formalizăm cu primăriile din preajmă, pornind de la premisa că nimeni nu dorește să ia locul nimănui. Nu dorește Primăria Cluj să înghită nici Apahida, nici Baciul, nici Floreștiul, nici Chinteniul, dar o discuție despre implicațiile ce se întâmplă în fiecare comună asupra fiecăruia dintre noi trebuie să o avem. Chiar dacă legea nu ne dă azi această posibilitate, conform legilor de azi fiecare poate să decidă ce face în limitele administrativ teritoriale pe care le are, Clujul nu mai poate rămâne surd și orb la ce se întâmplă în preajma lui. Cu bună credință, la masă, trebuie să ne corelăm strategiile pentru anul care urmează și în materie de comunitate și în materie de investiții și în materie de locuire. Aceste chestiuni sunt fundamentale și cred că avem capacitatea aici la Cluj să stăm la aceeași masă și fiecare cu ideile bune pe care le are să creionăm această strategie", a mai spus primarul.
Edilul Clujului a amintit, din nou, de metrou şi de trenul metropolitan.
"Proiectul legat de metrou vizează de la Florești și până la Aeroport și nu se limitează la granițele municipiului, trenul metropolitan la fel, e un proiect de amploare, centura metropolitană la fel, pe care o avem în parteneriat împreună și o susțineți. Sunt proiecte pe care le avem împreună, dar nu sunt singurele. Trebuie să corelăm cu ceea ce înseamnă utilități, de la creșă, școală, grădiniță, pentru că nu e normal ca noi să purtăm discuții aici în Consiliul Local ce puncte să acordăm pentru a-i departaja pe cei care vor locuri în creșă. Știm bine că ne-a forțat viața, dar nu asta e soluția. Trebuie să stăm la masă să vedem câți copii sunt în Florești, câți în Apahida sau Baciu, copii care sunt în fază de creșă, de grădiniță, ne corelăm investițiile cu cele de la București pentru a preveni astfel de situații. Spun asta pentru că, din nefericire, astăzi legea nu ne ajută. Nu îmi dă voie nici măcar să cer legal cuiva din Apahida, din Florești sau din Baciu ce politică de locuințe are, ce politică educațională are, dar cred că oamenii aceștia pot sta la aceeași masă împreună cu noi și să pornim de la premisa că nimeni nu dorește să ia locul nimănui. Nu vrea nimeni să fie șef peste nimeni, ci numai să ne corelăm aceste strategii, care nu mai pot rămâne izolate așa cum sunt acum”, a adăugat Emil Boc.