Actualitate
Centenarul, aniversat printr-o expoziţie inedită, care aduce trecutul în centrul Clujului
Luni, 5 noiembrie, ora 15:00, Muzeul de Istorie a Transilvaniei (MNIT) invită toţi clujenii la deschiderea expoziţiei "10 x 10 - Zece decenii de România în o sută de imagini".
sursa foto Facebook MNITExpoziţia pune la dispoziţia publicului o călătorie virtuală printre cele mai importante evenimente ale ultimilor 100 de ani.
Evenimentul marchează una dintre contribuţiile muzeului la celebrarea centenarului Marii Uniri şi apropierea faţă de clujeni, expoziţia fiind amplasată în centrul istoric al oraşului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe Bulevardul Eroilor.
10 X 10 înseamnă 100 de momente şi un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918. Evenimentul se doreşte a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoştinţă vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic şi tumultuos: momente din viaţa cotidiană, personalităţi care au marcat viaţa urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut oraşul de-a lungul timpului.
Cei 100 de ani au reprezentat un capitol tumultuos din istoria României: un final de război mondial şi Marea Unire, încoronarea regelui Ferdinand I la Alba-Iulia, Al Doilea Război Mondial, abdicarea regelui Mihai I, patru decenii de regim comunist, primul român în cosmos, o revoluţie în direct la TV, apariţia internetului, România ca stat membru al Uniunii Europene - un secol dinamic şi extrem de bogat în evenimente.
Procesul alegerii fotografiilor expuse a fost direct influenţat şi determinat de natura obiectelor, fotografiilor şi a documentelor aflate în patrimoniul muzeului sau în posesia partenerilor de proiect. În plus, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.
"Am dorit ca informaţia care însoţeşte fiecare imagine să obiectivizeze mesajul, dar ştim că expoziţia pe care o propunem, nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă, mai cu seamă că vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră şi că fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul." afirmă Felix Marcu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Expoziţia va avea loc pe bulevardul Eroilor, între statuia Lupei Capitolina şi Monumentul Memorandiştilor, şi va fi o călătorie virtuală în timp, care va reaminti participanţilor de evenimentele ultimului secol. Expoziţia poate fi vizitată până în 30 noiembrie (a.c.), iar intrarea este liberă.