Actualitate
FOTO Festivitate de Hanuka, cu muzică tradițională și elogii aduse prieteniei
Evreii din Cluj au sărbătorit Hanuka, "Sărbătoarea Luminilor", au ascultat muzică tradițională și au vorbit despre importanța prieteniei, joi seară, la Muzeul de Artă.
Prietenia dintre evrei, români și maghiari, dintre clujenii de toate naționalitățile, a fost omagiată, joi seară, într-o seară specială de Hanuka, organizată în Sala Tonitza de la Muzeul de Artă. Evenimentul a fost marcat de rugăciuni pentru Israel și România, dar și de povești despre prietenia unor români pentru evrei, bunătate care a salvat sinagogi și le-a redat speranța în momentele grele ale istoriei.
Alături de președintele Comunității Evreiești din Cluj, Schwartz Róbert, s-au aflat și alți lideri ai cultului mozaic și ai orașului, care au vorbit despre comunitate și multiculturalism. Mesajul conducerii Federației Comunităților Evreiești din România, prezidată de Aurel Vainer, a fost transmis de Eduard Kupferberg, secretarul general al organizației, iar prof. Carol Iancu de la Universitatea din Montpellier a vorbit despre semnificația semi-sărbătorii Hanuka.
Festivitatea a inclus o serie de cântece evreiești, care au marcat importanța Hanuka, o semi-sărbătoare neinclusă în Tora, însă cu o semnificație aparte pentru evrei, așa cum a mărturisit Ronai Mihail, secretarul Comunității Evreiești din Cluj-Napoca. "Hanuka nu este o sărbătoare biblică, dar ține de istoria poporului evreu, care își are sorgintele în negura îndepărtată a istoriei. Totuși, există un fir subțire care leagă Hanuka de Tora, se concretizează tocmai prin menora. Hanuka este o sărbătoare triunghiulară, un triunghi echilateral, cu laturile și unghiurile egale, iar în fiecare colț există o minune, printre care minunea arderii uleiului sacru în candelă timp de opt zile în loc de una singură. Menora este doar un suport material, dar care susține o lumină sacră, divină, spirituală", a spus oficiandul de cult al Comunității care astăzi numără puțin peste 400 de suflete.
Programul formației klezmer Mazel Tov, dirijat de Vasile Socea, urmat de recitalul corului Shira Hadasha, condus de prof. Halmos Ecaterina, au încântat zecile de persoane adunate în sala Tonitza a Muzeului de Artă, evrei și creștini deopotrivă. Nu au lipsit melodiile în idiș și ivrit, precum Yerushalaim Shel Zachav sau Hava Naghila, două dintre cele mai cunoscute piese evreiești, dar și Ban Ich Mir a Dreidl, o melodie tradițională de Hanuka.
Ce sărbătoresc evreii de Hanuka?
Hanuka, adică "rededicarea", cunoscută și sub numele de "Sărbătoarea Luminilor", comemorează rededicarea Templului din Ierusalim după izbânda revoltei conduse de frații Macabei împotriva monarhiei seleucide din Siria care încercase să nimicească religia evreiască. Hanuka este o semi-sărbătoare care durează timp de opt zile, anul acesta între 2-10 decembrie.
Potrivit tradiției, în cele opt seri ale "Sărbătorii Luminii" se aprinde câte o nouă lumânare, iar pe măsură ce numărul lor crește, lumina care ne înconjoară va crește și ea. Hanuka are o simbolistică mai largă decât cea pur evreiască, eliberarea Templului din Ierusalim de către Macabei semnificând victoria monoteismului în fața păgânismului.